Wat is kleurtemperatuur bij LED verlichting?

Onder kleurtemperatuur bij LED verlichting verstaan we de kleur licht die een lichtbron uitstraalt. Een ander woord voor kleurtemperatuur is lichtkleur. Dit wordt uitgedrukt in 'Kelvin'. Bij iedere LED lamp en ieder LED armatuur dat via Lampdirect verkrijgbaar is, staat in de specificaties de betreffende kleurtemperatuur vermeld. De hoogte van het aantal Kelvin vertelt iets over de tint van het licht. LED verlichting met een extra warm witte kleurtemperatuur bijvoorbeeld heeft een lichtkleur tussen de 1700 en 2700 Kelvin, terwijl koel wit licht ook wel bekend staat als 4000 Kelvin. Op deze pagina kom je alles te weten over kleurtemperatuur en kun je bovendien jouw favoriete LED verlichting kiezen. Wil je alvast meer te weten komen? Dan kun je hiernaast onze speciale video bekijken. Hier zie je onder andere enkele voorbeelden van verlichting met een bepaalde kleurtemperatuur in de praktijk, zoals op kantoor of in een winkel.

 

Waarom is kleurtemperatuur belangrijk bij het kopen van LED verlichting?

Bij onder meer het maken van een lichtontwerp of het kiezen van nieuwe LED verlichting is het belangrijk om rekening te houden met de kleurtemperatuur. Jouw keuze voor een bepaalde lichtkleur zal de sfeer van een gehele ruimte beïnvloeden. Warme kleurtemperaturen worden over het algemeen gekozen om een knusse, intieme en ontspannen sfeer te creëren in huizen, restaurants, bars of hotels. Koude lichtkleuren zijn op hun beurt bevorderlijk voor de focus en concentratie. Om die reden worden deze vaak gebruikt in kantoren, scholen, de gezondheidszorg of in magazijnen.



Wat is het verschil tussen warm en koud licht?

De kleurtemperaturen 'extra warm wit' en 'warm wit' zijn qua tint aangenaam en zorgen voor een prettige sfeer. LED verlichting in deze lichtkleuren is als we kijken naar de kleur licht wat meer geel en/of oranje te noemen. Wanneer we het hebben over koud licht, dan gaat het vooral over 'koel wit' en 'daglicht'. In tegenstelling tot warm licht zie je bij deze lichtkleuren in het licht een wat meer blauwe tint terug. De foto hiernaast laat dit goed zien. Aan de linkerkant zie je dat de ruimte is verlicht met 4000 Kelvin (koel wit). Dit zorgt voor een fris en natuurlijk effect. In het midden van de afbeelding is dezelfde ruimte verlicht met 3000 Kelvin (warm wit). Hier zie je al duidelijk het verschil qua tint. En helemaal rechts is de ruimte verlicht met LED verlichting in 2700 Kelvin (extra warm wit). Dat geeft qua lichtkleur het meest sfeervolle effect.



Kun je kleurtemperatuur dimmen?

Ja, dat is mogelijk! Tegenwoordig zien we steeds meer producten met innovatieve opties, zoals 'Dim to warm' LED verlichting. Een van de laatste ontwikkelingen zijn LED lampen die geleidelijk zakken in de hoeveelheid Kelvin, wanneer ze gedimd worden. Dit betekent dat er vanwege het dimmen een nog warmer en zachter licht ontstaat. Door te switchen tussen koelere en een warmere kleuren kan je de sfeer van de omgeving aanpassen met slechts één kleine handeling. Je hoeft dus niet voor een specifieke lichtkleur te kiezen. LED verlichting in deze optie is onder meer te verkrijgen bij diverse Philips DimTone lampen, alsmede bij de Osram Glowdim producten. 

 

Welke kleurtemperatuur kan ik het beste kiezen?

Een simpel voorbeeld is een woonkamer. Hier is het vooral 's avonds gezellig, wanneer iedereen voor de tv zit of wanneer er met z'n allen wordt gegeten. In dat geval zijn lampen met een warme kleurtemperatuur het meest geschikt. Koel wit licht of daglicht is qua lichtkleur te fel en te wit voor een woonkamer. Verlichting in de kleurtemperatuur daglicht past wel erg goed in onder meer een werkplaats of operatiekamer, omdat op deze plekken veel natuurlijk licht nodig is om werk zo gedetailleerd mogelijk te kunnen uitvoeren. Via onderstaande vier foto's proberen we je zo duidelijk mogelijk te laten zien wat het effect van de vier populairste lichtkleuren is in een bepaalde ruimte. Wil je meer te weten komen over een bepaalde kleurtemperatuur en meerdere opties qua LED verlichting bekijken? Klik dan hieronder op de betreffende foto of de blauwe button eronder.