Verlichtingsadvies gemeenschappelijke ruimtes
Kiezen voor LED-verlichting brengt vele voordelen met zich mee voor je bedrijf. Als je voor de juiste verlichting kiest, creëer je de beste werkomgeving voor je werknemers én zorg je voor een uitnodigende sfeer voor bezoekers, die vervolgens gemakkelijk de weg kunnen vinden naar andere ruimtes in het gebouw. Als je overstapt op LED verlichting, krijg je verlichting van de beste kwaliteit en verbruik je minder energie, waardoor je ook weer geld bespaart op je energierekening, maar je bespaart ook geld op de lange termijn. In deze gids voor verlichting in gemeenschappelijke ruimtes vind je alle informatie die je nodig hebt over verlichting in gemeenschappelijke ruimtes in jouw bedrijfspand.
Verlichting in trappenhuizen, hallen en toiletten
Als we het hebben over verlichting van gemeenschappelijke ruimtes, dan praten we over alle gemeenschappelijke ruimten in een bedrijfspand die toegankelijk zijn voor alle werknemers van dat bedrijf. Deze noemen we ook wel algemene ruimtes. Voorbeelden van deze gemeenschappelijke ruimtes zijn trappenhuizen, hallen/gangen en toiletten.
Downlights
Bulkheads
Noodverlichting
Wand- en plafondlampen en spots (zowel inbouw- als opbouwspots) worden vaak gebruikt als toilet verlichting. LED wandlampen, LED plafondlanden (bulkheads), LED downlights and LED breedstralers (floodlights) zijn geschikt voor de verlichting van een trappenhuis en een gallerij, maar ook voor halverlichting. In dit geval is de juiste kleurtemperatuur cruciaal. Kies verlichting met een kleurtemperatuur van 3000K en 4000K om de ruimtes goed te verlichten en ongelukken te voorkomen. Het is ook belangrijk om lampen met een UGR-waarde van <25 te gebruiken, omdat zo de traptreden goed van elkaar onderscheiden worden, waardoor mensen de trap veilig kunnen gebruiken. Omdat er hier niet altijd iemand aanwezig is, kun je het beste verlichting met bewegingssensoren gebruiken. Zo bespaar je energiekosten op de lange termijn omdat het licht niet de hele dag onnodig aan is.
Noodverlichting is verplicht in gebouwen en moet worden geïnstalleerd in alle gemeenschappelijke ruimtes, maar ze zijn vooral belangrijk in trappenhuizen en gangen omdat dit vaak ook vluchtroutes zijn. Onze noodverlichting voldoet aan alle NEN-eisen (BS EN 1838 NEN-EN-ISO 7010, NEN 3011 en NEN-EN 50172).
Verlichting in entreehallen, recepties en foyers
In een bedrijf kom je allerlei verschillende ruimtes tegen en elke ruimte heeft een ander soort verlichting nodig om een prettige werkomgeving voor werknemers te creëren en hun werkprestaties te verbeteren.
Panelen
Inbouwspots
Railspots
LED panelen en LED downlights zijn populair als kantineverlichting. In foyers en entreehallen is het belangrijk dat er een uitnodigende sfeer heerst en dat bezoekers zich op hun gemak voelen. Van hieruit moeten bezoekers ook gemakkelijk de weg kunnen vinden naar de rest van het gebouw. LED bulkheads, downlights en opbouwarmaturen - LED Panelen en LED opbouwspots - zijn geschikte armaturen voor in foyers en entreehallen. Wanneer een foyer ook een wachtruimte heeft, worden ook vaak wandlampen, staande lampen en tafellampen gebruikt voor extra verlichting en om een gezellige sfeer te creëren.
Bij recepties zie je ook hangende armaturen en downlights, die vaak weer worden gecombineerd met wandlampen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verlichting in een receptie een UGR-waarde heeft van <22 bij de balie, zodat de werknemers een praktische en aangename werkgeving hebben. Door te kiezen voor warmere kleurtemperaturen creëer je een sfeer waarbij werknemers zich meer op hun gemak voelen. In vergaderzalen en presentatieruimtes is goede verlichting ook essentieel. Daarom worden hier meestal LED bulkheads, LED inbouwspots, LED railspots (3-fase-systeem) en LED downlights gebruikt.
Designverlichting
In gemeenschappelijke ruimtes, zoals recepties, entreehallen en foyers wordt vaak designverlichting gebruikt. Stijlvolle design lampen creëren een verwelkomende sfeer, stelt bezoekers op hun gemak en geeft een verfijndse indruk. Daarom wordt er in bepaalde gevallen de voorkeur gegeven aan designverlichting boven normale verlichting, zoals LED panelen. Bij Lampdirect verkopen we ook design lampen. Neem een kijkje in ons assortiment aan hanglampen, bureaulampen en plafondlampen. We helpen bedrijven ook met projectverlichting. Als je benieuwd bent naar je mogelijkheden omtrent overstappen op LED verlichting, dan kun je er hier meer over lezen.
LED Hanglampen
LED Plafondlampen
LED Buitenverlichting
Meer informatie nodig om het beste plan te maken? Bekijk onze andere content over verlichting in gemeenschappelijke ruimtes!
Verlichting in gemeenschappelijke ruimtes heeft betrekking op verschillende ruimtes in een gebouw. Heb je nog steeds vragen over verlichting in gemeenschappelijke ruimtes? Bekijk dan de informatie hieronder. In blogs leggen we Europese NEN-normen uit, maar ook welke verlichting je het beste kunt gebruiken in bijvoorbeeld gangen. Heb je vragen over hoe armaturen, zoals railspots of sensorverlichting werken? Je leest hier allemaal meer over in de blogs over dit onderwerp.
NEN-EN 12464-1 normering
Volgens de Europese NEN-EN 12464-1 normering moet alle verlichting in gemeenschappelijke ruimtes aan verschillende eisen voldoen. Dit betekent dat de verlichting in deze ruimtes een minimum aantal lux moet hebben.
Ruimte | Hoeveelheid vereiste lux |
Kantine | 200 |
Toiletten | 200 |
Garderobes | 200 |
Receptie / met werkplekken | 300 / 500 |
Receptiebalie | 300 |
Lounges | 200 |
Entreehal / meer bezoekers |
100* / 200 |
Gang | 100 |
Trappenhuizen | 150 |
Foyer / met wachtruimte | 100 / 300 |
Liften | 100 |
Vergaderzalen | 500 |
* Houd er rekening mee dat wanneer de verlichting in aangrenzende kamers minstens 1000 lux heeft, de verlichting in de hal moet worden aangepast tot minstens 10% van de verlichting in de aangrenzende kamers.
Goed om te weten
Noodverlichting
We leggen hier meer uit over noodverlichting. Er zijn twee soorten noodverlichting: vluchtwegmarkering: dit zijn borden die je laten zien waar de dichtstbijzijnde ingang is en vluchtwegverlichting: deze borden leiden je naar de uitgang tijdens een noodgeval. Beide soorten noodverlichting zijn verplicht in gebouwen (inclusief kantoren). We hebben ook noodverlichting in ons assortiment in onze webshop. Klik hier om al onze noodverlichting te bekijken. Heb je nog vragen over noodverlichting? Lees hier meer over dit onderwerp.
De hoogte van armaturen
Wanneer je een lamp installeert, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten, zoals de hoogte van het plafond en het type armatuur. Hoe hoger het plafond, hoe hoger de lichtopbrengst moet zijn. Als je een wandlamp hebt, moet je deze op ongeveer 1,70 meter hoogte installeren, zodat de verlichting op ooghoogte is en mensen dus niet verblindt.
Wij helpen je met een professioneel plan voor verlichting voor gemeenschappelijke ruimtes!
We komen meteen ter zake: Onze dienstverlening kan zo uitgebreid zijn als je maar wilt! De verlichtingsexpertise van Lampdirect varieert van het maken van een offerte op maat tot het leveren van professioneel lichtadvies met aanvullende diensten tijdens de installatie.
Zodra je contact opneemt met onze verlichtingsexperts, zullen zij op basis van normgebaseerde lichtcalculaties (NBN-EN 12464-1) een lichtplan maken dat perfect past bij jouw pand. In dit plan is een plattegrond opgenomen, zodat installateurs weten hoe onze LED lichtoplossing optimaal kan worden geïmplementeerd. Bovendien kunnen we, zodra ons lichtplan is opgesteld, een 3D gesimuleerde versie tonen om een visueel overzicht te geven van hoe het eindresultaat eruit zal zien. Indien je extra supervisie wenst tijdens het installatieproces, is dat ook een service die wij kunnen aanbieden. Interesse? Vul het formulier op deze pagina in of neem contact met ons op via +31 (0)88 310 00 06.
Wij helpen je graag met je projectverlichting. Heb je daar geen behoefte aan? Als je jouw bedrijf aanmeldt voor een zakelijk account (pro account), profiteer je niet alleen van de beste inkoopvoorwaarden, maar heb je ook een persoonlijk verkoopcontact die zorgt voor offertes, de mogelijkheid tot kopen op rekening en/of de beste leveringsvoorwaarden wanneer producten op voorraad zijn.