• Gratis verzending vanaf €100 excl. btw€121 incl. btw
  • Tot 5 jaar all-in garantie
  • Zakelijk? Ontvang een offerte op maat
  • Duurzame LED oplossingen

TL Verlichting

TL verlichting is door de hoge lichtopbrengst een van de meest toegepaste verlichtingssoorten. Wij bieden je verschillende soorten TL-lampen. Van T8 (TL-D) tot T5 (TL-5) & Mini TL-buizen. Gebruik je momenteel een starter? Dan raden wij aan deze met de lamp te vervangen om een optimale levensduur te garanderen. Alle TL buizen werken op een voorschakelapparaat. Ruim 70% van onze klanten stapten reeds over op LED TL buizen. Je bespaart hierdoor tot wel 70% op uw energie- en onderhoudskosten. Lees meer over overstappen op LED TL verlichting. Kom je liever meer te weten over TL buizen? Lees hieronder verder ...

Filteren opCategorie
keuzehulp
Suggesties
1-24 uit 763 Gevonden resultaten
Filter
Sorteren op

Waar kun je TL buizen gebruiken?

Philips LED TL

 

TL verlichting kan worden gebruikt in een grote diversiteit van toepassingen - zowel in de particuliere als in de commerciële sector. Dankzij hun hoge lichtcapaciteit kunnen ze een groot oppervlak verlichten. TL buizen worden vooral gebruikt in onder andere keukens, gymzalen, gangen, schuren en parkeergarages. Fluorescentiebuizen zijn ook ideaal om te gebruiken in waterdichte TL armaturen, aangezien diverse armaturen in deze categorie geschikte beschermingsklassen hebben om te functioneren als waterdichte TL verlichting in vochtige ruimtes of in de buitenlucht.

 

Particulier gebruik Commercieel gebruik
Kelder Parkeergarage
Schuur/ garage Kantoor- en verkoopruimten
Wasruimte Magazijnen / fabriekshallen
Badkamer Keukens

 

 

Welke TL buizen bestaan er?

Door hun flexibele toepassingsmogelijkheden zijn fluorescentiebuizen verkrijgbaar in diverse lengtes, wattages en in verschillende fittingen (lampvoeten). Voor het gemak hebben we een handige indeling gemaakt van al onze TL verlichting, op basis van de diameter van de fitting. Bij Lampdirect ben je op het juiste adres voor de volgende TL buizen: 

TL Mini buizen → Deze compacte T5 TL buizen hebben een G5 voet hebben een diameter van 16 mm.

T5 TL buizen → Deze TL buizen hebben een G5 fitting, waarbij de twee pinnen precies 5 mm uit elkaar staan. De TL buizen van 150 cm hebben een diameter van 16 mm.

T8 (TL-D) TL buizen → Hebben een G13 lampvoet en zijn verkrijgbaar in lengtes tot 177 cm. De diameter van deze zogeheten TL-D fluorescentiebuizen is 26 mm.

T12 TL buizen → Zijn bij Lampdirect verkrijgbaar tot een lengte van 150 cm. De buizen hebben een diameter van 38 mm en een G13 fitting.

Naast bovenstaande TL verlichting kun je in ons assortiment ook speciale modellen zoals ronde T9 (TL-E) TL verlichting vinden. Ben je op zoek naar deze ronde TL buizen? Klik dan hier of gebruik het filtermenu aan de linkerkant van de pagina. Daar kun je onder de subtitel 'Vorm' de diverse opties bekijken. Wil je een TL buis in een bepaalde lengte kopen? Zoals 60cm of 120cm? Indien je een specifieke lengte nodig hebt, kun je eveneens het filtermenu gebruiken via de subtitel 'Lengte TL-buis'

 

In welke kleurtemperaturen zijn TL buizen verkrijgbaar?

TL verlichting is niet alleen verkrijgbaar in de vier klassieke kleurtemperaturen: extra warm wit, warm wit, koel wit en in daglicht. Je zult ook TL producten vinden in de lichtkleur ultraviolet, zoals bij UV-C TL buizen. Deze TL buizen zijn speciaal geschikt voor onder meer vijvers en de gezondheidszorg. LET OP: UV-C lampen genereren hevige UV straling welke ernstige verwondingen aan de huid en ogen kunnen verzoorzaken. Vermijd huid en oog contact in geval van een open of onbeschermd product. Verder kun je de zogenaamde blacklight TL lampen bekijken door het filter "Lichtkleur (Kelvin)" te gebruiken. Zij worden gebruikt als show- en discolichten of voor gebruik in elektronische insectenvallen. 

 

Wat zijn de voordelen en nadelen van TL verlichting?

Van plan om TL verlichting te kopen? Deze verlichting heeft een aantal voordelen en nadelen. Wanneer je alles bij elkaar optelt dan is de conclusie dat je met LED TL verlichting altijd een keuze maakt die niet alleen energiezuiniger en duurzamer is, maar ook beter voor het klimaat/milieu. In het schema hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van TL lampen op een rij gezet.

Voordeel TL verlichting Nadeel TL verlichting
Ruime keuze qua opties, zoals lengtes en kleuren TL bevat giftige stoffen zoals kwik, argon en krypton
Eenvoudig te recyclen Het licht flikkert bij het opstarten, wat hinder kan veroorzaken
Gaat gemiddeld 20.000 uur mee TL buizen verbruiken relatief gezien veel energie
Een hoge lichtopbrengst TL buizen zijn gemaakt van glas en dus breekbaar

 

Hoe werkt een TL buis?

TL lampen staan ook wel bekend als lagedrukgasontladingslampen. Er is een edelgas nodig om ze te vullen. Daarbij worden argon, neon, krypton of helium gebruikt. De binnenkant van een TL buis is bekleed met een fluorescerend materiaal, wat het licht doet fluoresceren. Bovendien dient de kwikdamp om UV-straling uit te zenden, die door de coating in licht wordt omgezet. Een verhitte gloeiende kathode in het vacuüm van de glazen buis zendt elektronen uit door middel van gloei-emissie en ontsteekt de gasvulling. Dit vereist een hoge ontstekingsspanning, die wordt geleverd door een voorschakelapparaat. Het ontstoken gas werkt als een elektrische geleider en in de fluorescentiebuis wordt een zogenaamd lagedrukplasma gevormd. Dit zendt licht uit wanneer de atomen van het kwik door de elektronen worden geëxciteerd. Het resulterende UV-licht wordt door de coating omgezet in wit licht.

LED TL foto 1 
LED TL foto 2

 

Zijn er verschillen tussen TL verlichting en Neon verlichting?

Een TL buis dat alleen neon bevat, noemen we een neon buis. Deze verlichting wordt vandaag nauwelijks nog geproduceerd. De term neonbuis blijft echter wel bestaan en wordt soms misleidend gebruikt voor alle TL buizen. Neon wordt geassocieerd met een koud, altijd flikkerend licht, dat over het algemeen niet wordt aangetroffen in klassieke fluorescentiebuizen. De term fluorescentielamp kenmerkt deze lagedrukgasontladingslampen beter en nauwkeuriger.

 

Heb ik een starter nodig voor mijn TL buis?

TL lampen met een conventioneel voorschakelapparaat (VSA) hebben altijd een starter nodig, die voor de ontsteking zorgt. Met het gebruik van een starter verleng je de levensduur van een TL buis met ruim 20%! De starter wordt met zijn twee pennen rechtstreeks in de contactdoos geschroefd. Je vindt passende starters voor TL buizen in onze categorie Starters voor TL buizen. Opmerking: Kijk bij de aanschaf van een starter goed naar het wattage van je TL buis. Zo weet je zeker dat de starter ook geschikt is voor de betreffende TL verlichting. 

 

Wordt TL verlichting uitgefaseerd?

Ja, TL buizen worden uitgefaseerd. Dat geldt per 1 september 2021 al voor de meeste TL producten. Vanaf september 2023 dienen alle T8 TL buizen uitgefaseerd te zijn. Waarom wordt TL uitgefaseerd? Dat komt omdat TL verlichting niet aan de voorwaarden van de Ecodesign maatregelen voldoet. Een hoog energieverbruik, de aanwezigheid van kwik en het lage recyclepercentage zijn de drie belangrijkste redenen om tot deze maatregel te komen. Een TL buis wordt over het algemeen niet bij de juiste inzamelpunten ingeleverd en zomaar weggegooid, waardoor het kwik van de buizen in het milieu terecht komt. Heb jij nog oude TL buizen thuis? Lever ze dan in en kies voor een milieuvriendelijke LED TL buis als vervanger!

 

Waar kan ik mijn oude TL buizen inleveren?

Een TL buis bevat giftige stoffen zoals kwik, en mogen dus in geen enkel geval bij het huishoudelijk afval worden gegooid. Je kunt oude TL buizen altijd inleveren bij de plaatselijke milieustraat of recyclecentrum. Heb je na de overstap op LED een grote hoeveelheid TL buizen over? Neem dan ontact op met een plaatselijke afvalverwerker.

 

Kan ik TL buizen eenvoudig vervangen voor LED TL buizen?

Jazeker! De overstap van TL verlichting naar LED TL verlichting is erg makkelijk. Voor iedere conventionele buis is er namelijk een geschikte LED vervanger in dezelfde lampvoet, kleurtemperatuur, lengte en vele andere kenmerken. Daarnaast zijn er de typische voordelen van LED, zoals een hoger aantal lumen (krachtiger en meer helder licht), een langere levensduur en de mogelijkheid tot milieubewuste recycling. De keuze is aan jou. Wil je meer weten over TL buizen en LED-buizen? Bekijk dan eens ons blogartikel LED vs. TL 

Ben je benieuwd naar ons assortiment aan LED TL buizen? Klik dan hier om alle producten te bekijken.

 

Bekijk de instructievideo en je weet precies hoe je een TL buis zonder starter vervangt door LED!

TL verlichting is door de hoge lichtopbrengst een van de meest toegepaste verlichtingssoorten. Wij bieden je verschillende soorten TL-lampen. Van T8 (TL-D) tot T5 (TL-5) & Mini TL-buizen. Gebruik je momenteel een starter? Dan raden wij aan deze met de lamp te vervangen om een optimale levensduur te garanderen. Alle TL buizen werken op een voorschakelapparaat. Ruim 70% van onze klanten stapten reeds over op LED TL buizen. Je bespaart hierdoor tot wel 70% op uw energie- en onderhoudskosten. Lees meer over overstappen op LED TL verlichting. Kom je liever meer te weten over TL buizen? Lees hieronder verder ...

Toon meer

Jouw aanvraag is succesvol verzonden!

Ons verkoopteam zal binnenkort contact met je opnemen. We verzamelen gezamenlijk jouw gegevens en bespreken jouw persoonlijke voordelen. Bedankt voor je vertrouwen!

Het spijt ons

Helaas kun je alleen een offerte aanvragen als je een installateur of een bedrijf bent. Je kunt altijd gebruik maken van de speciale staffelkortingen voor onze producten.