• Gratis verzending vanaf €100 excl. btw€121 incl. btw
  • Tot 5 jaar all-in garantie
  • Zakelijk? Ontvang een offerte op maat
  • Duurzame LED oplossingen

Spaarlampen

Spaarlampen zijn energiezuiniger dan gloeilampen en gaan ook veel langer mee. Bij Lampdirect kun je deze lampen verkrijgen met een steekfitting of E27/E14 schroeffitting. Verder is een spaarlamp verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen. Zeer warm wit (2700K) wordt veel gebruikt in woningen, warm wit (3000K) in de horeca, koel wit (4000K) op school/kantoor en daglicht wit (6500K) wordt vooral toegepast in industriële omgevingen. De spaarlamp is ontwikkeld om energie te besparen, maar is tegenwoordig ingehaald door de LED technologie. Met LED spaarlampen kun je namelijk 70% extra aan energie besparen, in vergelijking met conventionele spaarlampen! Bovendien gaat een LED spaarlamp tot wel 5x langer mee. Bij de overstap op LED is het altijd belangrijk om vooraf het wattage van je huidige spaarlamp te checken. Bij de specificaties van iedere LED spaarlamp staat welk wattage het vervangt. Zo maak je altijd de juiste keuze uit een ruim assortiment van topmerken, zoals Noxion, Osram en Philips.

Filteren opCategorie
Philips PL-C
Suggesties
1-24 uit 537 Gevonden resultaten
Filter
Sorteren op

Wat zijn spaarlampen?

Spaarlampen zijn lichtbronnen die licht produceren door middel van een gaslading in een glazen buis. Ze worden ook wel compacte fluorescentielampen (CFL) genoemd, wat verwijst naar hun ruimtebesparende ontwerp. Vóór de moderne LED lampen waren spaarlampen het meest gebruikte alternatief voor gloeilampen en TL buizen, omdat zij minder stroom (watt) nodig hadden en dus een positief effect hadden op de elektriciteitsrekening. CFL lampen zijn inmiddels echter vervangen door efficiënte LED’s. Deze zijn verkrijgbaar in dezelfde fittingen als de traditionele compacte fluorescentielampen.

Een van de meest bekende kenmerken van de spaarlamp is de kwikdamp waarmee de buis van de lamp is gevuld. Dit is schadelijk voor de gezondheid en het milieu, maar alleen als het uit de lamp ontsnapt. Moderne spaarlampen zijn voorzien van een kwiklegering die minder gevaar voor de gezondheid oplevert als de lamp breekt. Als je spaarlampen wilt weggooien, dien je dus op een paar dingen te letten. Je kunt hierover meer lezen in een ander hoofdstuk.

Een groot nadeel van spaarlampen is deze op moeten warmen voordat ze hun volledige lichtsterkte bereiken. Dit ligt tussen één en vier minuten, waardoor de lampen niet aantrekkelijk zijn voor korte verlichtingsperioden. De kleurweergave van een spaarlamp is over het algemeen ook niet optimaal. Veel van de producten hebben een CRI tussen 80 en 85Ra. Dit geeft kleuren goed weer, maar niet helemaal natuurlijk. Onder zonlicht bereikt de kleurweergave de maximumwaarde van 100Ra, wat inhoudt dat kleuren absoluut natuurlijk worden weergegeven.

De levensduur van de meeste spaarlampen is niettemin vrij indrukwekkend. Sommige producten gaan tot 20.000 uur mee. Dat komt overeen met ongeveer 6 jaar bij een bedrijf van 60 uur/week.

 

Wat is het verschil tussen spaarlampen en LED lampen?

LED lampen zijn in alle opzichten superieur aan spaarlampen. Bovendien kun je voor al jouw oude spaarlampen een geschikte LED vervanger vinden.

Het grootste voordeel is dat LED's onmiddellijk helder zijn en geen opwarmtijd van maximaal vier minuten nodig hebben, zoals sommige CFL lampen. Je kunt LED’s dus ook gebruiken voor een korte verlichtingsperiode. Bovendien zijn LED spaarlampen veel efficiënter dan gewone CLF lampen. Zo kun je tot 70% van jouw energiekosten besparen.

Ook wat levensduur betreft, lopen LED spaarlampen voorop. Ze schijnen tot 100.000 uur, wat neerkomt op 32 jaar als je deze verlichting 60 uur per week gebruikt.

LED's zijn ook superieur aan spaarlampen wat betreft kleurweergave en kleurtemperatuur. Veel van de producten halen een Ra van 90-99 en geven kleuren dus bijna net zo authentiek weer als zonlicht. Met het blote oog zie je het verschil niet. Hoewel CFL lampen en LED spaarlampen beiden verkrijgbaar zijn in de gangbare lichtkleuren extra warm wit (2700K), warm wit (3000K), koel wit (4000K) en daglicht wit (meer dan 6500K), zijn LED's ook beschikbaar met een RGB-functie. Hiermee kunnen ze de lamp in een heel specifieke tint kunnen laten schijnen. Bovendien bieden moderne LED’s ook slimme functies, waarmee je jouw verlichting kunt bedienen via een app of stemcommando. Je vindt deze in onze categorie ‘slimme verlichting’.

Meer informatie over dit onderwerp vind je in ons blogartikel: LED vs. spaarlamp. Als je nu al een blik wilt werpen op ons assortiment, kun je hier doorklikken naar LED spaarlampen.

 

Welke fittingen zijn er voor spaarlampen?

Spaarlampen worden geleverd in verschillende lampvoeten, waardoor ze geschikt zijn voor vele armaturen. De meest voorkomende fittingen zijn:

  • 2G11 (4-pins)
  • G23 (2-pins)
  • 2G7 (4-pins)
  • GR10q (4-pins)
  • E27
  • E14

Als je op zoek bent naar een specifieke lampvoet, kun je gebruik maken van onze filterfunctie aan de linkerkant. Om dit te doen, klik je op de benaming waarop je wilt filteren onder "Lampvoet (fitting)". Je krijgt dan alleen producten te zien die overeenkomen met wat je zoekt.

 

Zijn spaarlampen dimbaar?

In tegenstelling tot TL buizen zijn er veel energiebesparende lampen die je zonder probleem kunt dimmen. Dit is echter alleen mogelijk met een fasehoekdimmer. Als je zo'n dimmer hebt geïnstalleerd, kun je kijken in onze categorie dimbare spaarlampen. Natuurlijk kun je altijd onze filterfunctie aan de linkerkant gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is het vakje "Ja" onder "Dimbaar" aanvinken.

 

Correct weggooien van spaarlampen

Het weggooien van spaarlampen mag niet licht worden opgevat. Ze bevatten immers giftig kwikgas. Oude CFL-lampen die nog intact zijn (niet gebarsten), moeten naar een recyclingcentrum worden gebracht. De schadelijke bestanddelen zijn een ernstig gevaar voor het milieu en horen daarom niet thuis in het huishoudelijk afval!

Als een van jouw spaarlampen kapot gaat, dien je de kamer onmiddellijk te ventileren en te ontruimen. Pak vervolgens alle onderdelen van de lamp op met rubber handschoenen en doe ze in een luchtdichte houder. Je kunt dit nu naar een recyclingcentrum brengen. Je mag tijdens dit proces geen stofzuiger gebruiken. De afgevoerde lucht van het toestel kan de kwikdampen verder in de kamer verspreiden. Indien resten van de spaarlamp zich in een tapijt hebben genesteld, dien je deze met plakband te verwijderen.

Overigens mogen LED spaarlampen ook niet bij het huisvuil worden gedaan. Hoewel ze geen giftige stoffen bevatten, bevatten ze wel elektronische onderdelen die kunnen worden gerecycled. Dit betekent dat ook oude LED’s in het recyclingcentrum thuishoren. Daar worden ze dan gerecycled.

Jouw aanvraag is succesvol verzonden!

Ons verkoopteam zal binnenkort contact met je opnemen. We verzamelen gezamenlijk jouw gegevens en bespreken jouw persoonlijke voordelen. Bedankt voor je vertrouwen!

Het spijt ons

Helaas kun je alleen een offerte aanvragen als je een installateur of een bedrijf bent. Je kunt altijd gebruik maken van de speciale staffelkortingen voor onze producten.