Parkeerplaatsverlichting Advies

Met professionele LED parkeerplaats verlichting maak je altijd de juiste keuze. Dankzij de moderne technologie profiteer je niet alleen van de beste lichtkwaliteit, maar bespaar je tegelijkertijd op energie- en onderhoudskosten. Bovendien kun je met LED verlichting kiezen uit een breed assortiment armaturen in diverse vormen, stralingshoeken en kleurtemperaturen. Om je te helpen bij het navigeren door de uitgebreide selectie van LED's, zal de volgende gids je helpen bij het vinden van de juiste verlichting voor je parkeerterrein of (ondergrondse) parkeergarage.


LED verlichting parkeergarage of parkeerterrein

LED battens in a parking garageLED battens in a parking garage

LED Montagebalken

arrowarrow
LED tubes in a underground garageLED tubes in a underground garage

LED TL Buizen

arrowarrow
Auto in einem ParkhausAuto in einem Parkhaus

LED Bulkheads

arrowarrow

De juiste parkeerplaats verlichting garandeert efficiëntie en veiligheid (geen ongelukken) bij het betreden of verlaten van een parkeerterrein of -garage, en bij het parkeren zelf. Kijk bij de armatuurkeuze en de installatie daarom goed naar de:  

• Montagehoogte - Hoe hoger je armaturen geïnstalleerd, hoe hoger de lichtopbrengst dient te zijn om het benodigde luxniveau (zie tabel) te bereiken.

• Afstand tussen LED's - Het aantal geplaatste armaturen en de afstand ertussen kan de vereiste lichtopbrengst beïnvloeden.

• UGR verblindingsgraad - De UGR-waarde van parkeerplaats verlichting dient  UGR<25 te zijn om verblinding te voorkomen.

Heeft je parkeergarage of -terrein al geschikte armaturen? Conventionele lichtbronnen vervang je eenvoudig door duurzame LED TL buizen en LED gasontladingslampen.

Car park entrance illuminated with floodlightsCar park entrance illuminated with floodlights

LED Breedstralers

arrowarrow
Mast light on a parking areaMast light on a parking area

LED Lichtmasten

arrowarrow
Cars in a parking garageCars in a parking garage

LED HID Lampen

arrowarrow

Wat betreft parkeerterrein verlichting buiten, is het belangrijk om de volgende punten in overweging te nemen:

• Maximale hoogte - Om lichthinder te voorkomen, raden we aan om de lichtpunten van lichtmasten en schijnwerpers op de juiste hoogte te plaatsen. Bij kleine parkeerterreinen in stedelijke gebieden (parkeerhavens bij gebouwen) is dit maximaal 4,5 meter hoogte. Op grote parkeerterreinen en P+R locaties is dit maximaal 12 meter hoogte.

• IP- & IK-bescherming - Parkeerplaats verlichting dient minimaal IP66 en IK08 te zijn, om bescherming te bieden tegen slechte / vochtige weersomstandigheden en vandalisme.

Opmerking: Parkeerplaatsverlichting is ook essentieel voor bedrijfspanden. Hiermee bescherm je de privé- of bedrijfswagens van je personeel of je eigen productaanbod (in het geval van autodealers en dergelijke).


LED noodverlichting voor parkeergarages

Parkeergarages zijn vaak groot en kronkelig, waardoor bij noodsituaties, zoals brand of stroomuitval, oriëntatie moeilijk is. Adequate verlichting (LED noodverlichting) is essentieel om paniek te voorkomen en een veilige uitgang te garanderen. Goed om te weten, is dat:

Vluchtrouteverlichting met minimaal 1 lux licht verplicht is voor voetgangerspaden en rijbanen in parkeergarages (NEN-EN 1838). Voor de parkeervakken geldt minimaal 0,5 lux. Leg met noodverlichting ook nadruk op uitgangen, trappen en reddingsmiddelen. Voor uitgangen met pictogram noodverlichting die voldoet aan de NEN 3011 regelgeving.

Veel verzekeringsmaatschappijen eisen dat parkeergarage-eigenaren noodverlichting installeren om dekking te behouden in geval van schade.

• Noodverlichting kan ook enkele uren branden zonder stroomvoorziening. Klik hier om alle LED armaturen met noodverlichting te bekijken.

Ansell emergency exit signAnsell emergency exit sign

LED Noodverlichting

arrowarrow
Escape route lightEscape route light

Vluchtrouteaanduiding

arrowarrow
Ansell emergency lightAnsell emergency light

Vluchtrouteverlichting

arrowarrow

Ben je op zoek naar een specifiek product? Bel ons, we hebben alles!

+31 (0)88 310 00 06   


Extra informatie nodig? Bekijk onze content over parkeerplaats verlichting!

Verlichting voor parkeerterreinen en (ondergrondse) parkeergarages biedt een breed scala aan mogelijkheden. Als je meer wilt weten over de beste verlichtingsoplossingen, kun je de onderstaande blogs en categorieën verkennen. Kom meer te weten over UGR en doorvoerbedrading, verdiep je in specifieke soorten armaturen of download gratis lichtplannen voor parkeerplaatsen.


LED parkeerplaatsverlichtingLED parkeerplaatsverlichting

Dit is waarom parkeerplaatsverlichting met LED zinvol is!

Parkeerplaats verlichting (buiten en binnen / ondergronds), dient veilig, helder en betrouwbaar te zijn. Deze voordelen zijn verbonden aan LED lichtoplossingen:

Erg lage onderhouds- en vervangingskosten door de lange levensduur van 70.000 uur.

Een snelle terugverdientijd vanwege de hoge efficiënte en besparingen op energiekosten.

LED's bevatten geen giftige stoffen, waardoor ze recyclebaar en milieuvriendelijk zijn.

LED's bieden gedurende hun hele levensduur volledige helderheid en flikkeren niet.

Alle LED verlichting heeft een minimale kleurweergave (CRI) van 80-89Ra of beter. 

Heb jij al LED parkeerplaatsverlichting geïnstalleerd? Conventionele metaalhalogeen- of natriumdamplampen bieden weliswaar een hoog lichtrendement, maar zijn in het nadeel wat betreft levensduur, energie-efficientie en duurzaamheid.

Regelgeving parkeerplaatsen - De juiste lichtsterkte voor alle zones ...

De NEN-EN 12464-1 (parkeergarages) en NEN-EN 12464-2 (parkeerterreinen buiten) normen tonen de lichtseisen voor vrij toegankelijke parkeerplaatsen. De tabel toont de aanbevolen lichtsterktes (lux) voor de diverse zones.

Naast rijbanen en parkeervakken, dienen ook de volgende gebieden goed verlicht te zijn:

  • In- en uitgangen, en slagboomzones.
  • Kaartjes- en betaalautomaten.
  • Trappenhuizen en liften.
  • Voetgangerspaden.

Hiermee worden mede-automobilisten, voetgangers, dieren of obstakels (vb. pilaren) te allen tijde snel opgemerkt en worden ongelukken voorkomen. Aansprakelijkheid ligt bij de eigenaar!

Zone Lichtopbrengst (lux)
Parkeerplaatsen (algemeen en in (ondergrondse) parkeergarages / op snelwegen) 150 / 9
Openbare parkeerplaatsen (weinig / gemiddeld / veel verkeer)  5 / 10 / 20
Parkeerterreinen (buiten)  75 (15)
In- en uitgangen (dag / nacht / buiten) 300 / 75 / 15
Bewegingsgebieden (vb. voetgangerspaden) 15
Rijbanen 75
Betaalautomaten 300
Liften en trappenhuizen 100
Bedrijfsparkeerplaatsen (buiten) 10

* Deze adviezen zijn ook voor privéparkeerplaatsen aan te raden.


Wij helpen je met een professioneel plan voor parkeerplaatsverlichting!

We komen meteen ter zake: Onze dienstverlening kan zo uitgebreid zijn als je maar wilt! De verlichtingsexpertise van Lampdirect varieert van het maken van een offerte op maat tot het leveren van professioneel lichtadvies met aanvullende diensten tijdens de installatie.

Zodra je contact opneemt met onze verlichtingsexperts, zullen zij op basis van normgebaseerde lichtcalculaties (NEN-EN 12464-1) een lichtplan maken dat perfect past bij jouw parkeerplaats. In dit plan is een plattegrond opgenomen, zodat  installateurs weten hoe onze LED lichtoplossing optimaal kan worden geïmplementeerd. Bovendien kunnen we, zodra ons lichtplan is opgesteld, een 3D gesimuleerde versie tonen om een visueel overzicht te geven van hoe het eindresultaat eruit zal zien. Indien je extra supervisie wenst tijdens het installatieproces, is dat ook een service die wij kunnen aanbieden. Interesse? Vul het formulier op deze pagina in of neem contact met ons op via +31 (0)88 310 00 06.

Wij helpen je graag met je projectverlichting. Heb je daar geen behoefte aan? Als je jouw bedrijf aanmeldt voor een zakelijk account (pro account), profiteer je niet alleen van de beste inkoopvoorwaarden, maar heb je ook een persoonlijk verkoopcontact die zorgt voor offertes, de mogelijkheid tot kopen op rekening en/of de beste leveringsvoorwaarden wanneer producten op voorraad zijn.