Transformatoren
Er zijn veel lampen en spots die afwijken van het 220-240V stroomnetwerk. Om ervoor te zorgen dat deze lichtbronnen aangesloten kunnen worden, dien je een transformator te gebruiken. Transformatoren zorgen ervoor dat de spanning omgezet wordt van 220-240V netstroom naar 12V. Zonder transformator branden de lampen of spots meteen door. Deze transformatoren kunnen zowel voor halogeen als LED verlichting gebruikt worden. Alles weten over transformatoren? Klik dan hier om verder te lezen ...
Er zijn veel lampen en spots die afwijken van het 220-240V stroomnetwerk. Om ervoor te zorgen dat deze lichtbronnen aangesloten kunnen worden, dien je een transformator te gebruiken. Transformatoren zorgen ervoor dat de spanning omgezet wordt van 220-240V netstroom naar 12V. Zonder transformator branden de lampen of spots meteen door. Deze transformatoren kunnen zowel voor halogeen als LED verlichting gebruikt worden. Alles weten over transformatoren? Klik dan hier om verder te lezen ...
Hoe werkt een transformator?
Een transformator, ook wel transfo genoemd, zorgt ervoor dat er spanning en/of stroom wordt omgezet in een hogere of lagere spanning en/of stroom, waarbij er zo min mogelijk energie verloren gaat. Bij verlichting gaat het vaak om het omzetten van de netstroom (230 Volt) naar een lager voltage (12 of 24 Volt), waarop de betreffende lampen werken. In een transformator zitten twee spoelen; de primaire spoel en secundaire spoel. In de primaire spoel wordt een magneetveld opgewekt, dat snel wisselt. Dit noemen we ook wel de wisselstroom. Hiermee wordt in de secundaire spoel vervolgens een lagere inductiespanning opgewekt.
Wat gebeurt er met de sterkte van stroom wanneer er elektriciteit door een transformator gaat?
Dit kunnen we het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld waarbij een transformator de stroom vanuit de netspanning (230 Volt) omzet naar 12 Volt, bijvoorbeeld voor een GU5.3 (MR16) LED Spot. Stel dat er hierbij door een transfo 100 Watt aan vermogen wordt opgenomen, dan loopt er door de primaire spoel een stroom van 0,44 ampère. Vervolgens loopt er door de secundaire spoel 8,33 ampère, wanneer de stroom wordt omgezet naar 12 Volt (100 Watt : 12 Volt = 8,33). Zoals je ziet is het getal bij een lagere spanning hoger, wat betekent dat er in dat geval meer stroom kan worden afgenomen.
Welke LED verlichting werkt op 12 Volt?
Wil je weten welke 12V LED verlichting je online kunt kopen bij Lampdirect? Om je een compleet beeld te geven hebben we in onderstaande tabel alle 12 Volt LED lampen op een rij gezet. Voor het gemak kun je aan de rechterkant van de tabel zien welke conventionele verlichting er wordt vervangen. Wil je alle producten van een bepaalde categorie 12 Volt LED verlichting bekijken? Klik dan op het gewenste product. Meer weten: Lees dan onze blog: Hoe werkt 12 Volt LED verlichting?
LED verlichting (12V) | Vervangt |
GU5.3 (MR16) LED Spots | GU5.3 halogeenspots |
G53 (AR111) LED Spots | G53 Halogeenspots |
GU4 LED Spots | GU4 Halogeenspots |
G4 LED Steeklampen | G4 Halogeenlampen |
Wat is een elektronische transformator?
Dit type transfo wordt het meest gebruikt als het gaat om LED transformatoren. Hierbij wordt er 230 Volt (50 Hz) omgezet naar 12 Volt. Een elektronische transfo heeft een bepaald vermogen. De hoogte van dit vermogen is belangrijk om te weten bij het kopen van LED verlichting. Er dient namelijk een minimum aan vermogen te worden aangesloten om de transformator te laten werken. Bij een 20-70W trafo dient het totale wattage van de aangesloten lampen dus minimaal 20W te zijn. Voor de Osram HTM Halotronic geldt dit net wat anders. Op deze elektronische transformatoren kun je zowel LED lampen als halogeenlampen aansluiten. Sluit je LED lampen aan dan is het wel belangrijk om het vermogen van de trafo te vergelijken met het totale wattage dat de LED lampen vervangen. Heb je bijvoorbeeld een 8W LED G53 spot die een 50W G53 halogeenspot vervangt, dan is dan is de belasting van de transformator 50W en niet 8W. Dit heeft ermee te maken dat LED lampen retro fit zijn ontwikkeld.
Let op! Kijk altijd goed welk type lampen op een elektronische transformator kunnen worden aangesloten. Zo zijn er specifieke transformatoren voor halogeen, voor LED of voor halogeen / LED.
Wanneer heb ik een transfo nodig?
Deze vraag is heel simpel te beantwoorden. Je hebt een transformator nodig wanneer je verlichting wil aansluiten die op een ander Voltage dan de netstroom werkt, zoals 12 Volt of 24 Volt. LET OP: niet alle transformatoren zijn geschikt voor LED verlichting. Ook goed om te weten is dat LED verlichting altijd op een transformator met gelijkspanning (DC) werkt. Wil je LED lampen van 12 Volt aansluiten op een transformator met wisselspanning (AC), dan gaat de LED verlichting na verloop van tijd kapot. De letters AC of DC staan op de transformator aangegeven. Ook is het aan te raden om een elektronische (LED) transformator niet maximaal te belasten, in verband met de levensduur.
Hoe sluit ik een transformator aan?
Je sluit een 12V transformator aan tussen de aangesloten verlichting en de netstroom (230V). De primaire aansluiting is de inkomende netstroom. De secundaire aansluiting betreft de laagspanning. LET OP: het kan zijn dat je huidige transformator niet geschikt is voor de lampen die je wil aansluiten. Dit kan zoals eerder genoemd te maken hebben met de minimale belasting van de transformator. Stel dat je drie lampen van 4 Watt (= totaal 12 Watt) wil aansluiten op een transformator met een minimale belasting van 20 Watt, dan zullen je lampen gaan knipperen. Plaats hiervoor dus een transformator die ook in dit geval 12 Watt aan kan. Plaats de transformator waar het kan zoveel mogelijk uit het zicht, bijvoorbeeld achter een muur of plafond.
Kan ik LED verlichting dimmen met een transfo?
Ja, dat kan. Wel heb je voor het dimmen van verlichting een dimbare transfo nodig. Deze plaats je tussen de dimmer en de aangesloten lampen. De dimmer zorgt er op zijn beurt voor dat de transformator ook gedimd wordt. Oftewel; de transformator geeft iets minder vermogen af, waardoor de aangesloten lampen automatisch worden gedimd. Goed nieuws: alle Osram HTM Halotronic transformatoren uit ons assortiment zijn dimbaar!
Wat is de minimale belasting van een 12V transfo?
De minimale belasting van een 12 Volt transformator staat altijd op het product aangegeven. Als er bijvoorbeeld staat: 35 - 105 W, dan betekent dit dat de minimale belasting 35 Watt is. Oftewel; je dient minimaal 35 Watt aan verlichting aan te sluiten om er ook voor te zorgen dat het licht op volle sterkte blijft branden en niet gaat knipperen/flikkeren.