• Gratis verzending vanaf €100 excl. btw€121 incl. btw
  • Tot 5 jaar all-in garantie
  • Zakelijk? Ontvang een offerte op maat
  • Duurzame LED oplossingen

Halogeenlampen

Halogeenlampen staan bekend om hun uitstekende kleurweergave. Let op: sinds september 2018 is de productie van de halogeenlamp verboden. Dit betekent dat onze voorraad eindig is: op=op! Je kunt momenteel nog gewoon bij ons terecht voor halogeenlampen met verschillende fittingen zoals de E27 (dikke fitting), E14 (dunne fitting) en GU10 fitting (spotverlichting). Tegenwoordig zijn er met LED lampen vele alternatieven voor halogeenlampen beschikbaar die stukken zuiniger en duurzamer zijn. Je energiebesparing kan met de overstap op LED al oplopen tot ruim 90%! Een LED lamp gaat bovendien veel langer mee, bevat geen schadelijke stoffen zoals kwik en wordt niet warm. Ook is LED verlichting veel beter voor het milieu. Je kunt ook bij Lampdirect terecht voor vele dimbare LED lampen in diverse soorten en maten.

Filteren opCategorie
keuzehulp
Suggesties
1-24 uit 352 Gevonden resultaten
Filter
Sorteren op

Hoe werkt een halogeenlamp?

Een halogeenlamp werkt ongeveer hetzelfde als een gloeilamp. Wel zetten halogeenlampen meer elektriciteit om in licht dan gloeilampen. Als gevolg daarvan produceert halogeen in feite meer warmte, wat betekent dat de lamp hittebestendig glas moet hebben om te voorkomen dat het glas barst. Bovendien bevat het glas van een halogeenlamp gas (wat bij een gloeilamp niet het geval is), zodat er geen zwarte puntjes ontstaan. Hoewel er brandgevaar bestaat bij onbeheerde halogeenlampen, bieden ze ook een aantal voordelen. Waar deze lichtbronnen vooral om bekend staan is hun uitstekende kleurweergave-index (CRI), waardoor halogeenlichtbronnen kleuren kunnen verlichten in hun ware en natuurlijke aard.

 

Waarom worden halogeenlampen uitgefaseerd?

Vanaf 1 september 2018 is de fabricage en invoer van halogeenlampen in de EU verboden. Dit is de laatste stap in de uitfasering van energiebesparende verlichting door de EU, die in 2009 begon met het verbieden van gloeilampen. Halogeenlampen worden geleidelijk uitgebannen omdat ze zoveel energie verbruiken dat dit niet milieuvriendelijk is. Bovendien is de levensduur van halogeen veel korter dan die van een LED lamp, die veel energiezuiniger en duurzamer is. Een halogeenlamp gaat ongeveer 2.000 uur mee, terwijl LED lampen 15.000 tot 40.000 uur meegaan, wat aanzienlijk langer is. Dit betekent dat LED lichtbronnen veel minder vaak gerecycled, weggegooid en vervangen hoeven te worden. Zowel consumenten als bedrijven hebben hier baat bij.

Voor het milieu zijn er betere alternatieven dan halogeen. Door over te schakelen op LED bespaar je ongeveer 10 terawattuur elektriciteit per jaar, wat gelijk staat aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van bijvoorbeeld Portugal of Estland. Daarom raden wij altijd aan om LED lampen te kopen, die zeer energiezuinig zijn en niet warm worden. Benieuwd naar ons aanbod aan LED verlichting? Klik dan hier om ons complete assortiment te bekijken, van topmerken als Noxion, Philips, Osram en Sylvania.

 

Kan ik een halogeenlamp in de oven gebruiken?

Sommige halogeenlampen zijn ontworpen om temperaturen tot 300 graden aan te kunnen, maar dat geldt niet voor allemaal. Je moet er altijd zeker van zijn dat een halogeenlamp bestand is tegen zulke hoge temperaturen voordat je deze koopt of in de oven installeert! Hoewel LED verlichting zeer geschikt is en ook wordt aanbevolen als verlichting in de meeste toepassingen, zijn LED lampen niet goed voor de oven. LED's zijn (nog) niet gebouwd om zulke hoge temperaturen aan te kunnen en zullen in een oven smelten. Bekijk hier al onze halogeen ovenlampen.

 

Zijn halogeenlampen dimbaar?

Ja, er zijn dimbare halogeenlampen. Niet elke halogeenlamp is echter dimbaar. Lees altijd zorgvuldig de specificaties van de lamp om er zeker van te zijn dat je een dimbare lichtbron hebt gekozen. Deze lampen zijn geschikt als sfeerverlichting, omdat de lichtkleur van de lampen tussen extra warm wit en warm wit ligt. Dimbare opties kunnen worden geregeld van, bijvoorbeeld, gezellige, ontspannen restaurantverlichting tot zeer warm witte filmavondverlichting. Je kunt ervoor kiezen om "Ja" aan te vinken in het filtermenu aan de linkerkant onder "Dimbaar" of je kunt op de volgende link klikken om naar onze categorie te gaan: Dimbare halogeenlampen.

 

Wat zijn de voordelen van halogeenverlichting?

Halogeenlampen bevatten geen giftige stoffen, zoals bijvoorbeeld gloei- en fluorescentielampen dat wel doen. Een kapotte halogeenlamp moet nog steeds op de juiste manier worden weggegooid. Ze worden gesorteerd als elektronisch afval met andere lichtbronnen zoals gloeilampen en CFL's. Hoewel ze in hetzelfde milieustation worden weggegooid, kunnen met geavanceerde sortering de deeltjes worden verzameld en de bruikbare deeltjes eruit worden gepikt. Hoewel halogeenlampen niet meer worden geproduceerd, kunnen deze lampen nog tot het einde toe in huishoudens worden gebruikt en kunnen winkels de laatste lampen nog verkopen. Vanuit zakelijk oogpunt is het beter om nu over te schakelen op LED. Halogeenlampen moeten na 2 jaar nog steeds worden vervangen, terwijl de meeste LED lampen tot wel 20 jaar mee gaan! 

Beste kleurweergave. Bij halogeenlichtbronnen ligt de CRI-waarde meestal rond de 90-99 Ra, wat betekent dat de verlichte kleuren nauwelijks afwijken van hun natuurlijke kleuren. Lampen met een hoge kleurweergave zijn geschikt voor bijvoorbeeld mode- en kunsttentoonstellingen, waar kleuren een grote rol spelen in de beleving.

Halogeen lichtbronnen zijn op het eerste gezicht goedkoper dan LED's, maar door de langere levensduur en het lage stroomverbruik van LED's is het eigenlijk goedkoper om in eerste instantie voor LED's te kiezen. LED lampen verbruiken 4-5 keer minder stroom dan halogeenlampen. Naast de jaarlijkse besparing op het elektriciteitsverbruik, kun je ook besparen op de aanschaf van gloeilampen. Je moet bijvoorbeeld 7 halogeenlampen kopen voor elke keer dat je een gelijkwaardige LED lamp koopt, omdat de levensduur van halogeenlampen korter is. Lees meer over dit onderwerp in onze blogpost: Dag halogeen.

Ik wil een halogeenlamp vervangen door LED. Waar moet ik aan denken?

De generatie die is opgegroeid met halogeen lichtbronnen is gewend dat een hoog wattage hetzelfde is als de helderheid van de lamp. Het aantal Watt betekent in de wereld van vandaag alleen hoeveel stroom de lamp nodig heeft. Bij LED lampen moet je altijd kijken naar het aantal lumen (lichtstroom) om te weten hoe helder de lichtbron is. Bijvoorbeeld, een LED spot kan minder dan 2 Watt verbruiken, maar een lichtopbrengst van 100-200 lumen hebben. Als je een LED vervanger probeert te vinden met behulp van Watt onderdelen op een oude halogeen lamp, kan de lichtsterkte veel te hoog zijn voor de betreffende ruimte. Als je bijvoorbeeld een GU5.3 halogeenspot had van 30-39W en ongeveer 400 lumen, dan zou je met dit wattage bij ons geen geschikte LED spot vinden. Wanneer je echter bij onze GU5.3 LED lampen zoekt op LED alternatieven met lumen (in dit geval 400 lumen), dan vind je bijna 60 verschillende opties. 

Meer weten? Lees dan onze blog: Hoe switch je van halogeen naar LED?

Jouw aanvraag is succesvol verzonden!

Ons verkoopteam zal binnenkort contact met je opnemen. We verzamelen gezamenlijk jouw gegevens en bespreken jouw persoonlijke voordelen. Bedankt voor je vertrouwen!

Het spijt ons

Helaas kun je alleen een offerte aanvragen als je een installateur of een bedrijf bent. Je kunt altijd gebruik maken van de speciale staffelkortingen voor onze producten.