Halogeenlamp vervangen

Koop hier Philips halogeenlampen!

Halogeenlamp vervangen

Halogeenlampen vervangen is niet lastig, u hoeft alleen te weten op welke manier dit moet gebeuren. Lampdirect helpt u hier graag bij! Een halogeenlamp bestaat uit een lampvoet met twee pinnetjes aan de onderzijde. Deze pinnetjes kunt u eenvoudig in een lamphouder steken. Vandaar dat ze ook wel steeklampjes worden genoemd. Halogeenlampen en LED lampen zijn eenvoudig te bestellen op Lampdirect.be.  

Hierna worden diverse formaten lampvoeten besproken en uitgelegd hoe u een halogeenlamp kunt vervangen. 

12V Halogeenlampen vervangen

Halogeenlamp / halogeenlampen vervangen

Laagvolt halogeenlampen (12-24V), zijn te verkrijgen in twee formaten lampvoet, een kleine en een grote. De kleine lampvoet wordt aangeduid met GY6.35. Lampdirect.be heeft hiervan verschillende halogeentypes in het assortiment. De Philips MASTERcapsule en de Philips CapsuleLine GY6.35. Tevens is er een grotere lampvoet beschikbaar, welke wordt aangeduid met G4. Dit zijn onder andere de Philips Capsuleline G4 en de Philips Focusline Microprojection G4.

Wanneer u een LED lamp met een G4 lampvoet heeft, bijvoorbeeld de Philips LEDcapsule LV, dan kunt u de lamp op dezelfde manier vervangen als een Halogeen lamp.

230V Halogeenlampen vervangen 

Halogeenlamp / halogeenlampen vervangen

Hoogvolt halogeenlampen (230V) zijn te verkrijgen in diverse uitvoeringen. Zo kunnen de halogeenlampen een GU10, GZ10, E14 of een E27 lampvoet hebben. Om u zo helder mogelijk te kunnen uitleggen hoe halogeenlampen vervangen dienen te worden, wordt er de nadruk gelegd op de GU10 en GZ10 lampvoeten omdat dit de meest voorkomende lampvoeten zijn.

Zoals u wellicht weet is er anno 2012 een grote opmars van LED lampen. Mocht u in plaats van halogeenlampen,uw GU10 LED lampen willen vervangen, dan is dit geen probleem. U kunt LED lampen namelijk op dezelfde manier vervangen als halogeenlampen.

Lampdirect.be heeft drie top GU10 halogeenlampen in het assortiment, namelijk de Philips Twistline Alu 2000 hours, de Philps Twistline Alu 3000 hours en de Philips EcoHalo Twist. Van halogeenlampen met een GZ10 lampvoet, heeft Lampdirect.be ook een breed assortiment.

Maar hoe vervang je nu daadwerkelijk een halogeenlampje? Onderstaand vindt u een instructie waarmee u zelf een halogeenlampje kunt vervangen.


 

Instructie Halogeenlamp vervangen

Halogeenlampen vervangen kunt u doen door de onderstaande stappen te volgen:

Stap 1

Als eerste dient u er op te letten dat een halogeenlampje erg heet kan worden. Zorg er dus voor dat het lampje afgekoeld is voordat u het gaat vervangen.

Stap 2

Doorgaands heeft een halogeen / LED lamphouder een glaasje, welke voor het halogeenlampje zit, in verband met de hitte. Voordat u de lamp kunt vervangen, dient u dit glasplaatje te verwijderen. Hoe het glaasje bevestigd is, verschilt per lamp. Het kan zijn dat u het glasplaatje kunt verwijderen door;

  • een veertje los te maken, 
  • het klemmetje dat om het halogeen / LED armatuur zit met de uiteinden naar elkaar toe te klemmen, 
  • of alles ineens los te draaien. (Dit doet men wanneer het glasplaatje vastzit aan de lamphouder)  

Stap 3

Een halogeenlampje mag niet aangeraakt worden met blote handen, omdat de huid vaak wat vettig kan zijn. Dit vet zou dan verbranden zodra u de lamp aan zet. Hierdoor kan het halogeenlampje beschadigen. Een schone doek of een stuk keuken/toilet papier is geschikt om het lampje mee vast te pakken.

Stap 4

  • 12V     Zodra u bereik heeft tot het 12V halogeenlampje, pakt u het glaslichaampje vast en kunt u het                    lampje voorzichtig lostrekken. Kijk hierbij uit dat de pinnetjes niet afbreken.
  • 230V   Een 230V halogeenlamp kunt u, door het halogeenlampje een kwartslag te draaien, als het ware uit              de lamphouder draaien. Dit wordt ook wel een twist lock (draai op slot) genoemd.  

Stap 5

Bij het plaatsen van het nieuwe halogeenlampje dient u de pinnetjes recht in de lamphouder te steken totdat u voelt dat de pinnetjes niet meer verder kunnen. Hierna kunt u het glasplaatje weer vastzetten. 

Mocht u ondanks de bovenstaande instructie problemen ondervinden met een halogeenlamp vervangen, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Wij zijn u graag van dienst!