• Gratis verzending vanaf €100 excl. btw€121 incl. btw
 • Tot 5 jaar all-in garantie
 • Zakelijk? Ontvang een offerte op maat
 • Duurzame LED oplossingen

Gasontladingslampen

Gasontladingslampen stralen een grote hoeveelheid licht uit. Dat komt omdat ze onder druk staan van geïoniseerd gas. Een andere naam voor een gasontladingslamp is de HID lamp (High Intensity Discharge). De diverse gasontladingslampen die op Lampdirect verkrijgbaar zijn, hebben een levensduur van minimaal 15.000 uur en zijn efficiënt. Er zijn vele vormen en fittingen beschikbaar, zoals een gasontladingslamp met E27 en E40 schroeffitting, maar ook met de G9.5 en G12 steekfitting. Ook kun je kiezen uit gasontladingslampen van diverse topmerken, zoals een Philips gasontladingslamp en/of een Osram gasontladingslamp. Deze verlichting wordt onder meer gebruikt als straatverlichting, magazijnverlichting en winkelverlichting (met hoge plafonds). Wil je ruim 70% aan energiekosten besparen? Kies dan voor LED gasontladingslampen. Deze duurzame verlichting kun je 1 op 1 vervangen voor een conventionele gasontladingslamp. Daarnaast bevat een LED gasontladignslamp geen giftige stoffen zoals kwik en is het daarom dus goed voor het milieu. Verder gaat een LED gasontladingslamp veel langer mee.

Filteren opCategorie
keuzehulp
Suggesties
1-24 uit 417 Gevonden resultaten
Filter
Sorteren op

Wat is een gasontladingslamp?

Gasontladingslampen bestaan uit een ontladingsbuis waarin een anode en een kathode zijn ingesloten. De buis zelf is gemaakt van kwartsglas, zodat deze bestand is tegen de hoge bedrijfstemperaturen van de lampen. In de buis bevindt zich een bepaald gas (vb. halogeen-, natrium- of xenongas) dat licht uitstraalt wanneer een bepaalde minimumspanning wordt toegepast. Dit proces wordt ook wel "gasontlading" genoemd.

Bij ons kun je gasontladingslampen vinden op basis van de lampvoet en/of fabrikant. Je kunt de subcategorieën vinden via het dropdown menu in het bovenste tabblad. Je kunt ook altijd de filterfunctie aan de linkerkant gebruiken. Hier kun je gemakkelijk de producten sorteren op fabrikant, of op de fitting die je nodig heeft.

Goed om te weten! Gasontladingslampen hebben gewoonlijk zowel de lampvoet als de naam van de fabrikant in de producttitel staan. Hoewel alle G14 gasontladingslampen geschikt zijn voor een overeenkomstige fitting, worden zij door verschillende fabrikanten anders getiteld. Philips noemt ze bijvoorbeeld CDM-T, waarbij CDM staat voor "ceramic discharge metal-halide". Indien de lamp daarentegen door Osram is vervaardigd, krijgt de lichtbron de afkorting "HCI-T". Let daarom altijd op de specificatie van de lampvoet in de producttitel, zodat er geen verwarring kan ontstaan.

Hier is een overzicht van de meest populaire basistypes:

 • G12
 • G8.5
 • BY22d
 • PGJ5
 • GU6.5
 • GX12
 • E27
 • E40

 

Wat zijn de voordelen van gasontladingslampen?

Gasontladingslampen waren vroeger de ideale lichtbron als je heldere verlichting nodig had, maar ook tegenwoordig worden ze nog vaak gebruikt. En dat is geen toeval! Afhankelijk van de grootte en de gasvulling kan dit type lamp tot 110.000 Lumen uitstralen (op basis van ons assortiment). Bovendien is de kleurweergave van het uitgestraalde licht bijzonder authentiek (perfecte CRI van 90-99 Ra), waardoor de lamp het zonlicht bijna natuurgetrouw nabootst.

Veel van de gasontladingslampen kunnen ook worden gedimd. Je kunt altijd de technische informatie over het product in kwestie raadplegen om na te gaan of dit het geval is. In het bijzonder bij lagedruklampen is het vaak zo dat lampen niet kunnen worden gedimd.

De belangrijkste nadelen van gasontladingslampen zijn het vaak hoge stroomverbruik en de giftige bestanddelen (vooral in de vorm van de gaslading), die niet alleen voor jou maar ook voor het milieu schadelijk kunnen zijn. Geef gebruikte of kapotte lampen daarom altijd af bij een recyclingcentrum!

 

Welke soorten gasontladingslampen zijn er?

Gasontladingslampen zijn er in veel verschillende soorten en vormen. In onze webwinkel vind je meer dan 500 verschillende producten. Je kunt niet alleen kiezen tussen de lampvoeten, maar ook tussen de producttypes en de fabrikanten van de lampen. Ook de toepassingsgebieden van de lampen zijn talrijk. Hierbij kun je denken aan de verlichting van stadions en industriële installaties, maar ook autolampen.

Een kleine lijst van de meest voorkomende modellen vind je hier:

 • Metaal halogeenlampen - Deze gasontladingslampen zijn bijzonder variabel betreft hun toepassingsgebied. Er zijn modellen met een laag stroomverbruik van ongeveer 20 Watt, maar ook lampen met een hoog stroomverbruik van ongeveer 4.000 Watt. Deze laatste zijn bijzonder geschikt voor professionele toepassingen, zoals het verlichten van een industriële installatie of een filmset. Metaal halogeenlampen stralen een wit licht uit. 
 • Hoge druk natrium lampen - Dit type gasontladingslamp straalt een gelig licht uit. Dit komt doordat de gasontlading zelf al licht produceert in een bepaald aantal Kelvin; wat ook wel monochromatisch licht wordt genoemd. Dit heeft een negatief effect op de kleurweergave van de lamp, waardoor in sommige van deze lampen extra xenongas wordt gebruikt om een blauw spectrum aan het licht toe te voegen. Dit type lamp is vrij efficiënt met maximaal 120 lm/W en wordt daarom vaak gebruikt voor straatverlichting.
 • Lage druk natrium lampen - In tegenstelling tot de hogedruk versie van deze lamp stralen lage druk natriumlampen een strikt monochromatisch licht uit van 1800K. Zij schijnen dus in een donker spectrum. Daarom kunnen zij alleen worden gebruikt op plekken waar een hoge kleurweergave niet belangrijk is, bijvoorbeeld op wegen of in industriële installaties. Vanwege hun opvallende kleur worden ze vaak gebruikt als signaallampen. Het bijzondere aan deze lampen is dat ze met 206 lm/W momenteel de meest efficiënte elektrische lampen op de markt zijn.

 

Is het de moeite waard om over te schakelen op LED gasontladingslampen?

In ons assortiment vind je niet alleen gasontladingslampen in diverse vormen, maar ook hun LED tegenhangers. Deze bieden in veel gevallen dezelfde lichtsterkte als hun voorgangers en zijn vaak veel efficiënter. Daarbij hebben ze ook een langere levensduur, waardoor je met moderne LED lampen niet alleen op elektriciteitskosten, maar ook op vervangings- en onderhoudskosten kunt besparen. Een ander voordeel is dat LED’s geen giftige stoffen bevatten, zoals kwik. Integendeel, veel van de elektronische onderdelen kunnen zelfs worden gerecycled. Je vindt ons volledige assortiment in de categorie: LED gasontladingslampen.

Een kleine vergelijking als voorbeeld: De Osram Powerstar HQI-T is een halogeen gasontladingslamp die 250W vermogen vergt en met 19.000lm een grote hoeveelheid licht uitstraalt. Deze heeft derhalve een lichtopbrengst van 76 lm/W. Het Osram HQL LED high bay armatuur is geschikt voor directe vervanging met de Powerstar. Beide hebben een E40 lampvoet. Deze lichtbron heeft echter een vermogen van 140W en een emissie van 20.000lm, met als gevolg een lichtopbrengst van 143 lm/W. De LED lamp is dus een veel efficiëntere keuze.

Jouw aanvraag is succesvol verzonden!

Ons verkoopteam zal binnenkort contact met je opnemen. We verzamelen gezamenlijk jouw gegevens en bespreken jouw persoonlijke voordelen. Bedankt voor je vertrouwen!

Het spijt ons

Helaas kun je alleen een offerte aanvragen als je een installateur of een bedrijf bent. Je kunt altijd gebruik maken van de speciale staffelkortingen voor onze producten.