Menu
Klantenservice

Wat is belangrijk bij het dimmen van LED?

Wil je eenvoudig de sfeer in een ruimte kunnen aanpassen? Ga voor dimbare LED verlichting! LED dimmen is erg eenvoudig als je gebruik maakt van een dimbare lamp of dimbare lampen in combinatie met de juiste accessoires. Dit kan meer inhouden als enkel het gebruik van een LED dimmer, bijvoorbeeld als je te maken hebt met een 12V LED lamp of een LED armatuur. In deze blog leggen wij jou uit welke dimmer je nodig hebt, welke andere accessoires er om de hoek komen kijken en waar je zoal rekening mee dient te houden om lampen optimaal te kunnen dimmen (installatie).

LED lamp dimmen met gewone dimmer, is dit mogelijk?

Ja, het is mogelijk om een LED lamp te dimmen met een gewone dimmer, maar wij raden je aan om een LED dimmer te plaatsen. Waarom? Een gewone dimmer, ook bekend als een conventionele dimmer, maakt gebruik van slechts één dimmethode. Laten we dit wat verder toelichten. Een conventionele dimmer maakt gebruik van fase aansnijding (RL) of fase afsnijding (RC); beiden methoden zijn specifiek geschikt voor bepaalde lampen (conventioneel en/of LED, 230V en/of 12V lampen etc.). Een LED dimmer maakt het mogelijk om alle typen lampen, zowel conventioneel als LED, zonder problemen te dimmen. Dit komt doordat fase aansnijding en fase afsnijding (RLC) met deze accessoire mogelijk zijn. Via deze link kun je LED dimmers bekijken en bestellen. Kies bijvoorbeeld een Busch Jaeger LED dimmer of ga voor een duo dimmer LED van Noxion.

Lamp

Goed om te weten: Dimcurves verschillen per lichttechnologie!

Het dimmen van LED werkt iets anders dan bij traditionele verlichting. Dat zit zo: wanneer je het licht van een LED lamp voor 50% dimt, dan hou je ook ongeveer 50% van de lichtopbrengst over. Bij halogeenlampen verlaag je de stroom met 20% en houd je vervolgens 40% van de lichtopbrengst over.


LED Dimmers

Standaard, duo of snoer.

E14 / E27 LED Lampen

Dimbaar op 220-240V

GU10 LED Spots

Dimbaar op 220-240V

G9 LED Steeklampen

Dimbaar op 220-240V


12V LED dimmen, waar dien je rekening mee te houden?

Bij 12V LED dimmen komt het voltage om de hoek kijken. Ons stroomnetwerk biedt standaard een voltage van 230V (hoogspanning). Voor 12V verlichting moet de 230V spanning eerst omgezet worden naar 12V laagspanning door middel van een dimbare LED transformater / trafo. Daarop wordt een 230V dimmer aangesloten. Via deze link kun je transformatoren bekijken en bestellen. Handig om te weten is dat een transformator compatibel dient te zijn met de verlichting die je aansluit. Dit staat altijd weergegeven op de trafo, bijvoorbeeld ''Halogeen / LED''. GU5.3 LED lampen, G53 LED lampen, GU4 LED lampen en/of G4 LED lampen werken op 12 Volt.

Hoe werkt LED dimmen bij 230V lampen?

LED lampen met een voltage van 230V hebben ingebouwde elektronica die de netspanning van 230V omzet naar de 12V laagspanning, waardoor de LED lamp meteen werkt. Dit kun je zien als een interne mini transformator. Belangrijk bij 230V lampen is dat je er op let dat de LED lamp zelf dimbaar is. Dit wordt in de productspecificaties vermeld, maar staat ook weergegeven middels een ''dimbaar'' icoontje op de productfoto.

De meest populaire dimbare LED lampen die rechtstreeks op de netstroom werken zijn: GU10 LED lampen, E27 LED lampen, E14 LED lampen en sfeervolle LED filamentlampen (retro lampen).

Lamp

Kun je meerdere LED lampen op één LED dimmer aansluiten?

Ja, je kunt meerdere LED lampen dimmen met één dimmer. Het vermogen van de LED dimmer bepaalt hoeveel LED lampen dit zijn. Hieronder twee tips om jouw lampen optimaal te kunnen dimmen zonder flikkeringen in het licht.

Tip 1: Kijk goed naar de minimale belasting!

Wanneer je LED verlichting wil gaan dimmen, is het van belang om erop te letten hoeveel de minimale belasting van de LED dimmer is; bijvoorbeeld 4 watt. Indien de LED lamp een lager wattage heeft dan deze minimale belasting van de dimmer, bijvoorbeeld 3W, dan zal het dimmen niet goed werken. Dit geldt ook als je meerdere LED lampen aansluit; bijvoorbeeld 4x 4W (= 16W totaal). De minimale belasting mag dan niet lager zijn dan 16W.

Tip 2: Zorg dat de maximale belasting niet overschreden wordt!

Belangrijk is dat het totale wattage van alle aangesloten LED lampen niet boven de maximale belasting (watt) van de dimmer komt. Het is aan te raden om zelfs 10% lager te zitten dan de maximale belasting van de dimmer. Zo voorkom je dat de belasting boven het maximum komt tijdens een fluctuatie in de stroom. Op een LED dimmer van 2-100W kunnen bijvoorbeeld 23 LED lampen van 4W op de dimmer worden aangesloten. 


Transformatoren

Halogeen en/of LED

GU5.3 LED Spots

Dimbaar op 12V (trafo)

G53 LED Spots

Dimbaar op 12V (trafo)

G4 LED Steeklampen

Dimbaar op 12V (trafo)


Hoe een LED dimmer aansluiten? Volg deze stappen!

Een LED dimmer aansluiten met 3 draden, en zonder verdere accessoires, is het meest eenvoudige scenario. In dit geval heb je te maken met één of meerdere LED lampen, een dimmer en het lichtpunt waar je de kabels van het stroomnetwerk (230V) terugvindt. De installatie werkt als volgt:

  1. Schakel de stroom uit.
  2. Verbind de bruine fasedraad (L) van het stroomnetwerk met de LED dimmer schakelaar, via de L / L1 ingang, met behulp van een extra fasedraad en een lasklem of kroonsteentje.
  3. Verbind de blauwe nuldraad (N) van het stroomnetwerk met de nuldraad van de lamp en/of lampen, waarbij je een lasklem of kroonsteentje met het gewenste aantal poorten gebruikt om één of meerdere lampen aan te sluiten op hetzelfde lichtpunt.
  4. Verbind de LED dimmer schakelaar en de lamp(en) met behulp van zwarte schakeldraden, die je aan elkaar koppelt met behulp van een lasklem of kroonsteentje met het gewenste aantal aanknopingspunten.
  5. Zet de stroom weer aan en verlichten maar!
Installatie LED dimmer 230V lampenInstallatie LED dimmer 230V lampen

Een LED dimmer aansluiten is ook mogelijk in combinatie met andere accessoires of je kunt gebruik maken van een systeem zoals DALI. Hieronder staan alle vier de mogelijkheden vermeld, die je bij Lampdirect kunt verkrijgen:

LED Dimmer

Standaard aansluiting van een LED  dimmer en een lamp middels een 230V fasedraad (L), 230V nuldraad (N) en schakeldraad. Indien meerdere lampen worden gekoppeld, is het gebruik van lasklemmen of kroonsteentjes nodig om draden op te splitsen. Dit is enkel mogelijk met dimbare lampen die werken op 220-240V. Dit kan zowel LED als traditionele verlichting zijn.

LED Dimmer + Trafo

Lampen die niet werken op 220-240V hebben altijd een transformator nodig. In dit geval gaat een fasedraad (L) van 230V naar de dimmer schakelaar. Daarna wordt de dimmer schakelaar met een schakeldraad aan de trafo verbonden. De 230V nuldraad (N) gaat meteen naar de transformator. Vanuit de trafo gaat een 12V nuldraad en een 12V fasedraad naar de lamp(en).

LED Dimmer + Driver

Het kan zijn dat een LED armatuur geen ingebouwde LED driver heeft, maar dat deze wel nodig is. Bevestig dan de 230V fasedraad (L) aan de dimmer schakelaar en de 230V nuldraad aan de externe driver. Met een schakeldraad wordt de dimmer aan de LED driver bevestigd. De driver en de armaturen verbind je met een nuldraad en fasedraad in het juiste voltage.

DALI Systeem

Het DALI systeem is een slimme verlichtingsoplossing die zeer aantrekkelijk is voor bedrijven. Diverse typen LED armaturen en accessoires (vb. sensoren) kunnen met dit systeem in groepen samengevoegd worden om tal van ruimtes optimaal te verlichten. Je creërt dus eenvoudig naar eigen wens ingestelde lichtprogramma's per groep. Lees meer in deze blog >>

Installatie LED dimmer inclusief transformator 12V lampenInstallatie LED dimmer inclusief transformator 12V lampen