Sinds de overstap van gloeilampen naar halogeenverlichting, zijn technici wereldwijd bezig met de ontwikkeling van een nieuwe lichtbron die langer mee gaat, minder energie verbruikt en tegelijkertijd geen lichtkwaliteit inlevert. De oplossing heeft men gevonden in LED!

 

Ondanks de wijdverspreide adoptie van deze innovatieve technologie in een brede variëteit aan toepassingen, vroegen enkele EU-leden uitstel aan van het wetvoorstel dat ervoor dient te zorgen dat steden, bedrijven en consumenten traditionele verlichting vervangen door LED.   

 

Hun stem is gehoord en de wet die in September 2016 van kracht zou worden is nu uitgesteld voor twee jaar.

 

 

Maar waarom zouden we deze extra 50 maanden wachten om de wereld in een beter licht te kunnen zien?

 

De voorstanders van het vertragen van de ingang van het wetsvoorstel, zijn van mening dat LED technologie nog onvoldoende ontwikkeld is om aan elk type vraag te voldoen.

 

Echter, wanneer Vrouwe Justitia de voordelen van LED afweegt tegen die van halogeen, zou van gelijkheid geen enkele sprake zijn. De nieuwste technologie heeft namelijk een voorsprong genomen op het gebied van alle denkbare toepassingen. Daarnaast dalen de prijzen van LED oplossingen sneller dan verwacht, terwijl de technologische vooruitgang snelle stappen blijft maken. Het besluit om het EU-verbod uit te stellen zal niet alleen consumenten benadelen, maar tevens bedrijven en steden.

 

LED heeft een langere gemiddelde levensduur, rond 50.000 uren, maar liefst vijf keer duurzamer dan verouderde halogeen- of gloeilampen. De overstap naar LED technologie zorgt daarom zowel voor een vermindering in onderhoudskosten, als een besparing tot maar liefst 90% op de totale energieconsumptie

 

De meeste Europese steden genieten zelfs al van deze enorme voordelen!

 

Heeft u al eens boven Los Angeles gevlogen, gefietst over de ‘Green Way’ in Kopenhagen, of tussen de prachtige verlichting in Shanghai gelopen? Steden wereldwijd hebben de overstap naar LED al gemaakt om voor eens en voor altijd van de tekortkomingen van traditionele verlichting af te zijn.

 

Met het plan om in 2017, 250.000 lampen van een LED retrofitsysteem te voorzien, zal New York’s $76 miljoen kostende project het grootste van de Verenigde Staten zijn. De Big Apple bespaart hierdoor $14 miljoen per jaar, alleen al op energie en onderhoud. (U. Wang, How LEDs Are Going To Change The Way We Look At Cities, Forbes, 2014) 

 

Wij zijn momenteel toeschouwer van dit fenomeen, genaamd Smart Cities, dat nog meer te bieden heeft dan alleen hi-tech en duurzame lichtoplossingen. De evolutie van deze Smart Cities focust zich tevens op functionaliteit en leefbaarheid. 

 

Dr. Elke den Ouden, benadrukte tijdens haar webinar op 24 november 2015, op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), dat LED technische en economische voordelen combineert met belangrijke functionele toepassingen, waardoor deze nieuwe technologie de katalysator vormt van moderne steden.

 

Dr. Den Ouden gebruikt het volgende voorbeeld, om haar uitspraak kracht bij te zetten: 

 

Het Hoekenrodeplein in Amsterdam is een plein dat gelegen is naast de drie belangrijkste concert- en evenementhallen die de hoofdstad rijk is, de Ziggo Dome, Amsterdam Arena en de Heineken Music Hall. Het plein is compleet vernieuwd door de implementatie van LED technologie. Door het installeren van LED, is de ruimte attractiever geworden voor zowel omwonenden, als bezoekers. Licht als product is vervangen door een multifunctionele oplossing, die zorgt voor een veiligere en duurzamere omgeving, een verbeterde samenhang en de mogelijkheid tot co-creatie, waardoor een plezierige en gemoedelijke sfeer gecreëerd wordt.

 

 

 

Licht is namelijk ook van invloed is op onze stemming, efficiëntie en perceptie van wat er gebeurt in onze omgeving. “Blauwe LED lampen bijvoorbeeld, stimuleren fotoreceptoren in de ogen, waardoor de melatonineproductie vermindert en mensen scherp blijven.” (Taub, E. A., LEDs Change Thinking About the Light Bulb, New York Times, 2014).

 

Slimme verlichting is revolutionair en verbeterd onze levenskwaliteit in de professionele en huiselijke omgeving.

 

Naast de genoemde technische voordelen, biedt LED verlichting meer voordelen zoals het genereren van verschillende lichtkleuren, aan- en uitzetten van lampen doormiddel van Wi-Fi, dimmen van licht om de perfecte sfeer te creëren en controle over energieverbruik.

 

Toch lijkt LED nog niet helemaal klaar om het gehele panorama aan verlichting over te nemen. Voorstanders van het uitstel geven namelijk aan dat LED niet toepasbaar is als vervanger van elk soort lamp.

 

Momenteel is het nog niet mogelijk om gasontladingslampen of T5 TL buizen direct te verwisselen met een LED variant. In deze gevallen spreekt men van relamping, het vervangen van niet alleen de lamp, maar tevens het armatuur.

 

Echter, wanneer retrofitting, relamping of de aankoop van een LED Module (armatuur met ingebouwde LED lamp) is vereist, brengt dit nog steeds substantiële economische voordelen met zich mee. Het lage energieverbruik en de verminderde onderhoudskosten zorgen er namelijk voor dat de initiële investering in no-time is terugverdiend. 

 

Licht verschaft ons toegang tot de wereld. Investeren in en het ontwikkelen van nieuwe lichtoplossingen zorgt voor een verbeterde relatie met het milieu en de manier waarop wij onze omgeving zien.

 

De laatste decennia hebben we duisternis verdreven met onnodig veel licht en energie, de oorzaak voor enorm hoge energierekeningen, een sterk verstoorde flora en fauna en blindheid ten opzichte van de sterrenhemel, al duizenden jaren lang een bron van inspiratie voor onze grootste wetenschappers, dichters en ontdekkers . 

 

LED technologie is daarom meer dan een alternatief, het is een revolutie die ten gronde kan staan van de harmonie tussen ons en de wereld om ons heen!