Sinds november 2015 wordt de Sixtijnse Kapel verlicht door LED. Het twee jaar durende project werd voltooid door internationale verlichtingsproducent Osram, in samenwerking met het Vaticaan.


Het is één van de meest religieuze en artistieke plaatsen in de geschiedenis.


We praten namelijk over de Sixtijnse Kapel in Rome, waar de meesterwerken van Michelangelo, Botticello en Perugino voor een spectaculaire achtergrond zorgen voor wereldwijd bekende evenementen, zoals de verkiezing van de nieuwe paus.

 

Maar, hoe dient een ongekend belangrijke plaats als deze nou verlicht te worden?

 

Om de waarde en betekenis van de schilderijen volledig tot recht te laten komen, besloot het Vaticaan twee jaar geleden een samenwerking aan te gaan met Osram, om de verlichting van de Sixtijnse Kapel te vernieuwen.


Het project resulteerde in de installatie van 140 LED-lampen. Dit droomhuwelijk tussen licht en kunst verbeterde zowel de kwaliteit, als het behoud van de Kapel.

 

“Het project heeft twee belangrijke aspecten, vaak tegenstrijdig. Aan de ene kant hebben we het ideale licht nodig, voor het ervaren en genieten van de schilderijen, terwijl aan de andere kant, het licht niet invasief mag zijn of tot conserveringsproblemen kan leiden,” geeft lichtontwerpen Marco Frascarolo aan.

 

Dit is de voornaamste reden waarom er is gekozen om gebruik te maken van LED technologie.

 

Osram ontwikkelde een geavanceerd LED armatuur, de V400, dat de mogelijkheid biedt tot het oplichten van het complete spectra aan kleuren van de muurschilderingen, met sterk homogeen en optimaal bestuurbaar licht.

 

Dankzij een lichtsterkte van 3500 Kelvin en de hoogste kleurweergave, worden de schilderijen van de Sixtijnse Kapel belicht door strategisch gepositioneerde en zeer efficiënte LED lampen.

 

In tegenstelling tot andere traditionele lichtbronnen, zorgt de UV-filter van LED verlichting voor het behoud van de originele kleuren en schoonheid van de kunstwerken. Daarnaast verspreid LED de warmste op een effectievere manier dan traditionele lampen, waardoor het historische gebouw naast de optische winst, nu tevens veel milieuvriendelijker is.

 

De nieuwe lichtoplossing debuteerde eind november, na een twee jaar durend onderzoek om de innovatieve LED verlichting te ontwikkelen.

 

Experts geven aan dat Michelangelo zijn kleuren niet mixte onder kaarslicht, maar hier daglicht voor gebruikte. Daardoor ontwikkelde hij een algoritme om de verschillende kleurperceptie van ons menselijk oog te verenigen. Osram besloot hierdoor een op maat gemaakt lichtspectrum te creëren dat perfect past bij de kleuren die Michelangelo gebruikte. Een ambitieuze modificatie als deze, is momenteel alleen te bereiken met LED technologie.


Was Michelangelo in pionier in het gebruik van licht, of is LED technologie een uitstekende oplossing?

 

Wilt u meer weten over de producten van Osram , bezoek dan onze website om de meest passende verlichting te vinden aan de hand van uw wensen en behoeften.