Één van de obstakels die ons tegenhield om de overstap naar LED te maken, was de gelimiteerde lichtkwaliteit.


We hebben het hier over de lichtstroom of lichtopbrengst, oftewel lumens. Technisch gezien is dit de standaardeenheid licht, zoals deze wordt waargenomen door het menselijk oog. Lumens (lm) zijn gekoppeld aan het lampvermogen (W). Hoe hoger het wattage van de lamp, hoe meer licht geproduceerd wordt… maar dit is veranderd!

Om de snelle ontwikkeling van LED te laten zien, gebruiken we een voorbeeld waarbij we de ratio lm/W geproduceerd door gloeilampen, halogeenlampen en LED-lampen vergelijken.

Een gloeilamp, zoals de Kogellamp E27 60W 230v Helder , produceert 550 lumen, met een lampvermogen van 60W, oftewel 9 lm/W.

 

Philips EcoClassic 53W E27 230V A55 Clear is een halogeenlamp van 53W met 850 lm. Een snelle berekening geeft 16 lm/W.  

                              

Als we kijken naar de Philips CorePro LEDbulb 9 - 60W 827 E27 ,
gebruikt deze LED variant maar 9W (vervanger voor een 60W halogeen). Met een lichtstroom van 806 lumens, produceert deze LED lamp maar liefst 89 lm/W. Een prestatie die 10 keer hoger ligt dan de gloeilamp en bijna 6 keer hoger dan de halogeen.

 

 

Gloeilamp

Halogeen

LED

Lumens

550

850

806

Watts

60

53

9

Lm/W

9

16

89

 

Ondanks de vele voordelen, kon LED jarenlang de consument niet helemaal overtuigen met betrekking tot lichtopbrengst in vergelijk met traditionele verlichting. Echter, zoals het bovenstaande voorbeeld beschrijft, is er ondertussen veel veranderd.

Terwijl LED technologie zich steeds verder ontwikkeld, geldt datzelfde voor de efficiëntie van de innovatieve lichtoplossing. Naast de energiezuinigheid, is de kwaliteit van het licht nu ook een grote verbetering.

 

Als het tijd is om uw lampen te vervangen, kijk dan naar het aantal lumens dat uw oude lamp produceerde en bekijk het LED alternatief. Nu is de kans om te genieten van dezelfde of betere kwaliteit verlichting, terwijl u tevens bespaart op energiekosten.

Overstappen naar LED betekent niet langer alleen lager energieverbruik en minimale onderhoudskosten, maar tevens een prachtige kwaliteit verlichting.