Kwekerijen behoren tot de landbouwbranche, waarin wetenschap, innovatie en technologie worden gebruikt om het teeltproces continue te verbeteren. Door de implementatie van LED, wordt het groeiproces van de plant tot maar liefst 40% bevordert. 

 

LED stimuleert de groei van de gewassen sterk, terwijl de energie consumptie juist drastisch verminderd wordt.

 

Echter, energiebesparing is niet het enige voordeel door het gebruik van LED verlichting. De gewenste kenmerken van verlichting in kwekerijen, zoals hoge efficiëntie en een lange levensduur, zorgen voor flexibiliteit voor de kwekers. Dimbare en reguleerbare LEDs bieden deze voordelen en bevorderen hierdoor de gezonde levensloop van de groeiende planten.

 

Nog belangrijker is dat LED lampen een cruciale rol spelen in de sensiviteit en perceptie die planten hebben ten opzichte van verschillende kleuren in verlichting. De nieuwste lichttechnologieën zorgen ervoor dat deze kleuren aan te passen zijn aan de behoeftes van planten.

 

Chlorofyl zorgt voor een hoger absorptiemaximum tussen 400 en 700 nm, waardoor het fotosynthetisch rendement en de groei van de plant sterk verbeterd wordt onder rood en blauw licht (Bron: ledlight.osram-os.com). Dit is dan ook de reden dat innovatieve lichtbronnen specifiek zijn afgestemd op rode en blauwe golflengtes.

 

Weetje: Veel planten zijn groen, omdat ze rode en blauwe lichtstralen absorberen, terwijl ze groen licht juist reflecteren.

 

Hoe werd kunstmatig licht dan toegepast in kwekerijen voordat LED het stokje overnam?

 

Voor de introductie van LED, werden voornamelijk hoge druk natriumlampen gebruikt om kunstmatige verlichting voor gewassen in kassen te genereren. Echter, door het gebrek aan zowel rood en blauw licht stimuleerde deze lamp de fotosynthese niet adequaat. Daarnaast zorgden de korte levensduur en de hoge temperatuur die deze traditionele verlichting met zich meebrengt ervoor dat ze eerder schadelijk dan bevorderend voor de gewassen zijn.

 

LED is de oplossing. Het spectrum is gecontroleerd en op maat en heeft tevens een langere levensduur. Geen zorgen meer over te hoge temperaturen, aangezien de dioden niet overhit raken.


Daarbovenop kan LED niet conventionele omstandigheden, zoals bijvoorbeeld 90% vochtigheid in kassen, weerstaan.

 

En dit alles met energiebesparing, lagere onderhoudskosten, verbeterde groei van de planten, optimalisering van het proces en een gezondere teelt als resultaat.

 

Hoe ziet de toekomst eruit?

 

LED technologie inspireert verticale landbouw, een tak van stadslandbouw, waarin deskundige kwekers voedsel en planten verbouwen in magazijnen.

 

Tegen 2015 wordt verwacht dat de wereldbevolking groeit tot 10 miljard. Dit betekent dat er meer voedsel moet komen, met makkelijker en sneller transport (Bron: Treacy, M., LED bulbs could foster an urban farming revolution, Treehugger.com, 2015)

 

Ondanks dat 80% van het land dat geschikt is voor het telen van groente en fruit momenteel al in gebruik is en 15% van het land onvruchtbaar is, blijft er weinig over voor het kweken van voedsel. (Bron: www.verticalfarm.com)

 

De voordelen die LED biedt, zorgt ervoor dat LED, opnieuw, de oplossing is!