Een dimmer geeft mogelijkheid om de verlichtingssterkte van een lichtbron aan te passen, zodat je de perfecte sfeer kunt creëren. TL buizen zijn een veelvoorkomende vorm van verlichting waarbij dimmers zelden gebruikt worden. Toch krijgen we wel eens de vraag of TL buizen überhaupt gedimd kunnen worden. En als dat zo is, hoe doe je dat dan? En als het niet kan, zijn er dan vergelijkbare lichtbronnen die wel gedimd kunnen worden?tl buizen dimmen


TL buizen dimmen


Of TL buizen te dimmen zijn, is een lastige vraag. Het is namelijk wel mogelijk om TL buizen te dimmen, maar we zouden het je nooit aanraden. Het is niet verstandig voor je portemonnee of tijdsbesteding en het resultaat voldoet vaak niet aan de verwachtingen.


De meeste TL buizen zijn namelijk niet goed te dimmen. Vaak treedt flikkering op wanneer een TL buis echt gedimd wordt, waardoor er een onprettige sfeer ontstaat. Het is dus niet toepasbaar als bruikbaar lichtsysteem. In sommige gevallen lukt het wel om een goed gedimd licht te produceren, maar deze systemen zijn niet betrouwbaar en raken ze snel defect.


Om een TL buis te dimmen moet je een aantal benodigdheden hebben. Om te beginnen, is enige kennis van elektrische installaties een vereiste. Daarnaast heb je een dimbaar voorschakelapparaat, een drie aderige grondkabel en de juiste dimmerknop nodig. De meeste dimmerknoppen zijn gemaakt voor het dimmen van gloei- of LED verlichting, waardoor ze niet goed toepasbaar zijn voor het dimmen van TL buizen. Zelfs met de juiste onderdelen, verzekeren we je geen bruikbaar gedimd licht. Daarom raden we je af om een TL buis te dimmen, zelfs niet met uitgebreide technische kennis. In plaats van een TL buis dimmen, raden we je iets anders aan.


Dimbare LED buizen


De enige manier om lichtbuizen te plaatsen die betrouwbaar dimmen, is door gebruik te maken van LED buizen. Je kunt je huidige TL buis 1-op-1 vervangen met een dimbare LED buizen, je hoeft hiervoor geen nieuwe armaturen aan te schaffen of iets aan te passen in je huidige armatuur. Er zijn LED buizen voor armaturen met een conventioneel voorschakelapparaat, die gebruik maken van een LED starter. Het enige wat je hoeft te doen is je huidige TL buizen vervangen door LED buizen. Alleen hierdoor bespaar je al een hoop energie en daardoor geld. Wanneer je een LED buis aansluit op een LED dimmer, kan je deze buizen goed dimmen.Conclusie
Een TL buis dimmen is geen gemakkelijk opgave en resulteert waarschijnlijk in een flikkerend gedimd licht dat niet bruikbaar is. Daarom raden we je af om zelf te proberen een TL buis te dimmen. Een betere optie is het aanschaffen van LED buizen. Onze aanraders: