Hoe vervang ik een T5 TL buis door een T5 LED buis?Kan ik zelf T5 lampen vervangen door LED?

Jazeker! Qua fitting zit er geen verschil tussen TL en LED buizen, waardoor je de lichtbron eenvoudig 1-op-1 kunt vervangen. Bovendien zijn alle T5 LED buizen die wij aanbieden plug and play, waardoor je deze zuinige buizen gemakkelijk zelf kunt installeren. Je hebt geen starter nodig door het gebruik van een elektronisch (HF) VSA of een universele T5 LED.

Benieuwd hoe eenvoudig je een oud T5 TL armatuur omzet naar LED? Bekijk dan de bovenstaande video.
Hoe installeer ik een T5 LED buis?

Het installeren van LED T5 buizen is erg eenvoudig. Volg te allen tijde de regels op met betrekking tot het installeren van elektrische apparaten en neem bij twijfel altijd contact op met een gecertificeerd installateur. Volg de onderstaande stappen en begin direct met besparen.

  • Stap 1 - Schakel de stroom uit voordat je een lamp vervangt. Voor extra veiligheid kun je de schakelaar in de meterkast omzetten.
  • Stap 2 - Draai de oude TL buis een kwartslag, op deze manier komt de TL buis los uit het armatuur en kun je deze verwijderen.
  • Stap 3 - Duw de nieuwe LED TL buis in de fitting van het armatuur. Draai deze wederom een kwartslag tot je merkt dat de lamp op zijn plek zit.
  • Stap 4 - Schakel de stroom weer in en begin direct met besparen.

 

Welke LED TL buis kan ik het beste kiezen?

In de eerste plaats is het kiezen van de juiste lichtkleur belangrijk. Heb je meer baat bij een T5 LED buis met warm wit licht? Of toch liever de lichtkleur koel wit? Tevens is er nog de optie daglicht wit, die op zijn beurt weer voor andere situaties beter geschikt is. Dit verraadt al meteen dat de keuze voor de juiste kleurtemperatuur voor een nieuwe T5 TL buis lastig kan zijn. Welke lichtkleur je het best kunt kiezen, hangt vooral af van de ruimte waar de verlichting komt te hangen. 3000 Kelvin (warm wit) is vooral praktisch voor algemene ruimtes zoals hallen, gangen, kantines, kleedkamers, balies en ontvangstruimten. 4000 Kelvin is wat qua tint wat frisser en zie je vooral in vergaderruimtes, showrooms, kapsalons, keukens en op scholen. 6500 Kelvin staat gelijk aan natuurlijk daglicht en komt vooral van pas op plekken waar details een grote rol spelen. Denk hierbij aan een werkplaats, laboratorium, drukkerij, een magazijn met veel gekleurde producten of de gezondheidszorg.


Goed om te weten! LED verlichting geeft een krachtiger licht dan conventionele verlichting. De kans is dus aanwezig dat jouw nieuwe LED T5 lamp wat feller schijnt dan je voorheen gewend was. Kijk hierbij goed naar het aantal lumen (de lichtopbrengst) van het betreffende product.