• Gratis verzending vanaf €100 excl. btw€121 incl. btw
  • Tot 5 jaar all-in garantie
  • Zakelijk? Ontvang een offerte op maat
  • Duurzame LED oplossingen

Jouw aanvraag is succesvol verzonden!

Ons verkoopteam zal binnenkort contact met je opnemen. We verzamelen gezamenlijk jouw gegevens en bespreken jouw persoonlijke voordelen. Bedankt voor je vertrouwen!

Het spijt ons

Helaas kun je alleen een offerte aanvragen als je een installateur of een bedrijf bent. Je kunt altijd gebruik maken van de speciale staffelkortingen voor onze producten.

Natuurlijk licht vs Kunstlicht


Vooral in de koude seizoenen voelen mensen zich psychisch vaak slechter en zijn ze meer ziek. Dit is echter niet de oorzaak van de lage temperaturen maar eerder van de deprimerende duisternis. Het wordt laat licht, het is vroeg donker en de zon verschijnt nauwelijks. Een must op het werk is om actief en efficiënt te zijn, zelfs als daglicht alleen niet langer voldoende is. In dat geval moet kunstmatige verlichting ervoor zorgen dat er tijdens de werkuren voldoende verlichting is. Maar wat zijn nu precies de verschillen en welke opties zijn er?
Office light night

Natuurlijk licht


Natuurlijk licht is volledig spectrum en dynamisch. Volledig spectrum betekent dat het licht alle kleuren van de regenboog bevat. Dynamisch betekent dat de lichtintensiteit en kleurtemperatuur veranderen met het tijdstip van de dag. De stralingen van de zon, ultraviolet (UV) en infrarood (IR) worden door de atmosfeer van de aarde geblokkeerd.

Het licht heeft niet alleen invloed op ons dag-nachtritme, maar ook op onze vitamine D-balans. Vitamine D is cruciaal voor ons lichaam omdat het ons helpt het calcium uit ons voedsel te absorberen. Zo hebben we calcium nodig voor botvorming en stabiliteit.

Bovendien remt daglicht de productie van melatonine, wat ervoor zorgt dat we moe worden als het donker wordt. Cortisol doet het tegenovergestelde en maakt ons alert en gefocust. Voor mensen die tijdens het werk niet genoeg daglicht krijgen zijn beide stoffen op het verkeerde moment in het lichaam aanwezig. Wat tot de volgende gevolgen kan leiden:


  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen
  • En zelfs depressie
Office light night

Kunstlicht


Kunstlicht is zichtbaar licht dat wordt gegenereerd door kunstmatige lichtbronnen en bevat meestal ook wat IR- en UV-straling, in tegenstelling tot natuurlijk daglicht (de meeste LED lampen bevatten geen IR en UV).

IR-straling van kunstlicht heeft geen gevolgen voor de gezondheid als het niet extreem intens is en op zeer korte afstand wordt gebruikt. Korte termijn UV-effecten van kunstlicht op gezonde mensen worden verwaarloosbaar geacht. Overmatige blootstelling aan UV veroorzaakt brandwonden op de korte termijn. Gedurende lange periode draagt het bij aan het risico van het ontwikkelen van huidkanker.


De jaarlijkse dosis UV op de huid is in het slechtste geval gelijk aan die van een vakantie van een week op een zonnige bestemming.


Bovendien is er geen bewijs dat blootstelling aan lampen en armaturen die normaal op kantoren of thuis gebruikt worden, schade aan het oog kunnen veroorzaken. Het blauwe component van zichtbaar licht kan het netvlies beschadigen, maar dit wordt alleen veroorzaakt door onbedoelde blootstelling aan zonlicht of kunstlicht met een zeer hoge intensiteit.


Kan LED verlichting natuurlijk licht evenaren?


Helaas kan geen enkel kunstlicht 100% daglicht vervangen, hoewel de kleurtemperatuur een emotionele impact kan hebben. Eenvoudige plafondlampen of staande lampen met conventionele lampen kunnen het effect van de zon onder geen enkele omstandigheid vervangen. Het is echter bewezen dat sommige soorten LED lampen een positief effect kunnen hebben op de stemming en gezondheid van een persoon. Daglicht ( >5300K) heeft bijvoorbeeld een hoog blauw gehalte, dit blauw gedeelte ondersteunt onze activiteit, waardoor deze kleur vooral wordt gebruikt op kantoren.
Wat is de meest natuurlijke LED verlichting?


Office light night

Om daglicht te imiteren is niet alleen de lichtkleur maar ook de helderheid van het licht van belang. Er zijn dimbare LED lampen zoals de Philips DimTone, waarbij de kleurtemperatuur kan worden aangepast zodat het licht aangepast kan worden aan het tijdstip van de dag en de lichtkleur. Ofwel ‘s ochtends om de voorstelling te verbeteren of ‘s avonds om te ontspannen.


Er is echter nog iets van belang, namelijk de specifieke spectrale samenstelling van het daglicht. Zoals vermeld bevatten de meeste LED lampen geen IR- en UV-straling. Een volledige spectrum-lamp bootst daarentegen bijna volledig het natuurlijke daglicht na. Toch zullen lichtbronnen met een volledig spectrum geen betere gezondheid bieden dan de meeste andere elektrische lichtbronnen. Omdat natuurlijk licht een dynamisch lichtspectrum heeft en de dagelijkse activiteiten sterk worden beïnvloed door de daglicht en nacht cyclus.Onze aanbevelingenSylvania RefLED GU10


- 6500K - Daglicht

- 15.000 branduren

- Vervangt 50W


Philips LEDtube EM


- 6500K - Daglicht

- 30.000 branduren

- Vervangt 18W


Noxion LED Paneel


- 6500K - Daglicht

- 70.000 branduren

- DALI dimbaar