Hoe kies ik de juiste kleurtemperatuur (kelvin) ?

De kleurtemperatuur geeft aan welke kleur licht een lichtbron uitstraalt. Dit wordt gemeten in Kelvin (K). Hoewel er speciale verlichtingskleuren zijn (blauw, geel, rood, etc.), zijn de meeste lampen qua lichtkleur wit. Dit kan echter variëren van zeer warm wit licht tot zelfs daglicht. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer (roder) de kleur van het licht. Anderzijds geldt; hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler (blauwer) de lichtkleur. Een LED lamp die voor sfeer moet zorgen geeft bijvoorbeeld een veel warmer licht dan LED verlichting in een kantoorruimte.

 

banner blog kleurtemperatuur

 

Is LED verlichting koud en kil?

Nee, LED verlichting is niet koud en kil te noemen! Op het moment dat de eerste LED verlichting op de markt kwam, had deze doorgaans een lichtkleur die qua tint wat koeler/frisser was. Dat zou je qua kleurtemperatuur kunnen vergelijken met 4000 Kelvin. Tegenwoordig zijn er veel meer verschillende mogelijkheden wat betreft kleurtemperatuur. Zo kun je kiezen voor sfeervolle verlichting met een zeer warm wit licht (1700K - 2700K) of eventueel warm wit licht (3000K). Ook zijn er diverse lampen en armaturen verkrijgbaar in daglicht (6500K). Deze zijn weer geschikt voor hele andere situaties en doeleinden. Ons assortiment bestaat uit een zeer breed en gevarieerd aanbod van energiezuinige en duurzame LED verlichting in vele soorten kleurtemperaturen.

 

Welke kleurtemperatuur moet ik kiezen?

Welke kleurtemperatuur het meest geschikt is, hangt af van diverse factoren. Ga eerst voor jezelf na in wat voor ruimte je de LED verlichting wil plaatsen en wat het belangrijkste doel is dat je met de verlichting wil bereiken. Om het je makkelijk te maken hebben we de belangrijkste informatie hieronder per kleurtemperatuur op een rij gezet. Zo weet je zeker dat je via Lampdirect altijd de meest geschikte LED verlichting zult vinden. Wil je meer informatie over welke kleurtemperatuur specifiek geschikt is voor welke ruimte/kamer? In deze blog lees je meer over het gebruik van de juiste lichtkleur.

 


 

2700 Kelvin

Extra warm wit licht (1700 - 2700 Kelvin)

LED verlichting met een extra warm witte kleurtemperatuur heeft vooral een sfeerverhogend karakter en komt daarom uitstekend tot zijn recht op plekken waar gezelligheid een belangrijke rol speelt. Thuis in onder andere de woonkamer of slaapkamer bijvoorbeeld. Of in een restaurant, theater, hotel of kroeg. Je kunt er op diverse manieren voor zorgen dat gasten zich direct aangetrokken voelen tot de warme sfeer in de ruimte. Zo zijn (dimbare) GU10 LED spots en GU5.3 LED spots perfect geschikt als accentverlichting in het plafond. Als algemene verlichting kennen we natuurlijk allemaal de LED lamp met een E27 of E14 schroeffitting. Deze zijn bij Lampdirect verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Stem altijd de grootte en de hoeveelheid aan LED lampen af op de betreffende ruimte en je eigen smaak/wensen. Daarnaast kun je tegenwoordig kiezen uit LED TL buizen van 2700 Kelvin. Hou wel rekening met de hoeveelheid lumen, want deze verlichting is doorgaans wat feller qua licht dan je wellicht gewend bent. Bekijk hier het assortiment van extra warm witte LED verlichting.

 

3000 Kelvin

 

Warm wit licht (3000 Kelvin)

Warm wit licht staat ook bekend om zijn uitnodigende karakter. Wel is LED verlichting van 3000 Kelvin qua toepassingsgebied meer bedoeld voor algemene ruimtes. Voorbeelden daarvan zijn ontvangstruimtes, balies, foyers, kleedkamers, wachtkamers, hallen, trappenhuizen of gangen. Je hebt een gigantische keuze in LED verlichting van 3000K. Ook hier kunnen we een tweedeling maken tussen algemene verlichting en accentverlichting. Zo zijn LED inbouwspots, LED downlights en LED railspots ideaal om een bepaalde hoek of een object te verlichten. Op zoek naar geschikte LED verlichting voor in de tuin? Ga dan voor GU10 LED spots in 3000 Kelvin. Bij algemene verlichting kun je denken aan LED panelen, LED TL verlichting en andere LED armaturen met een wat groter bereik. Kijk goed wat voor verlichting het best past in een bepaalde ruimte en wat voor verlichting er al hangt. Bekijk alle warm witte verlichting bij Lampdirect.

 
 

4000 Kelvin

Koel wit licht (4000 Kelvin)

Koel wit licht is qua lichtkleur wat frisser en neutraler, zonder dat daarbij sprake is van (te) kil licht. LED verlichting van 4000 Kelvin zorgt ervoor dat mensen alert en gefocust blijven. Dat verraadt meteen dat deze kleurtemperatuur vooral wordt toegepast in klaslokalen en in kantoorruimtes. 4000K LED panelen op scholen en kantoren vereisen volgens Europese normeringen een UGR<19 waarde. Verder kom je LED lampen met koel wit licht vooral tegen in magazijnen, productiehallen, showrooms, keukens, kapsalons en schoonheidssalons. Als accentverlichting is LED verlichting in 4000 Kelvin geschikt in museums of de retail. Zo kun je producten en/of schilderijen extra laten opvallen. Wat betreft objectverlichting in 4000K kun je onder meer kiezen uit GU10 LED spots, LED railspots en LED inbouwspots. Moet er een grotere ruimte verlicht worden? Dan heb je meer baat bij LED panelen, LED downlights, LED TL verlichting of LED waterdichte armaturen. Hier vind je het ruime aanbod van koel witte verlichting, dat past in vrijwel ieder armatuur.

 

6500 Kelvin

 

Daglicht (6500 Kelvin)

LED verlichting in daglicht (6500 Kelvin) leent zich vooral voor specifieke situaties en sectoren. Daarbij is met name de aanwezigheid van genoeg (natuurlijk) daglicht in de betreffende ruimte cruciaal. Dit licht is immers nodig om de werkzaamheden zo goed en secuur mogelijk te kunnen uitvoeren. Voorbeelden zijn  operatiekamers, behandelkamers, laboratoria, drukkerijen of werkplaatsen. Tegenwoordig is de keuze aan LED verlichting van 6500K ruim en divers. Zo zijn er verschillende LED TL buizen, LED panelen en LED montagebalken verkrijgbaar in de kleurtemperatuur daglicht. Als het gaat om accentverlichting kun je denken aan wat compactere LED lampen. Deze zijn bedoeld voor armaturen die je makkelijk kunt verstellen. Denk daarbij aan een lamp boven een behandelstoel in een tandartspraktijk. Hiervoor zijn LED spots geschikt.  Bekijk hier alle LED verlichting met daglicht van Lampdirect.


 

Hoe kies ik de juiste kleurweergave?

De kleurweergave, oftewel Color Rendering Index (CRI), geeft aan hoe 'kleurecht' een lichtbron de kleuren weergeeft. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de kleurweergave. Het is belangrijk om te weten dat CRI onafhankelijk is van de kleurtemperatuur. Meer weten over de CRI waarde? Lees dan snel onze speciale blog. Een lamp met een hoge CRI (90-99) geeft kleuren hetzelfde weer als bij natuurlijk daglicht het geval is. Wanneer de CRI waarde minder is dan 70, wijkt de zichtbare kleur af van de natuurlijke kleur. Wil je graag meer specifieke informatie over wat kleurtemperatuur precies is? Lees meer in deze blog.

 

LED

Hulp nodig met de overstap naar LED?

Kiezen voor LED verlichting levert alleen maar voordelen op! De grootste winst is dat je aanzienlijk gaat besparen op je energiekosten. In sommige gevallen zelfs tot 90%! Daarnaast biedt Lampdirect voor iedere situatie een passende oplossing. Bovendien kunnen wij je voorzien van professioneel advies over LED verlichting en levert Lampdirect een zakelijke offerte op maat. Steeds meer huishoudens en bedrijven kiezen tegenwoordig voor LED. Zo helpen we samen het milieu een handje en verminderen we de wereldwijde CO2 uitstoot. Ons doel is om elk jaar een hogere besparing te realiseren. Maar dat kunnen we uiteraard niet alleen. Doe je met ons mee? Lever dan je oude verlichting in en maak de switch naar LED! Zo verzeker je jezelf en je omgeving van een duurzame toekomst.