Hoe werkt 12 Volt LED verlichting?

LED lampen met 12 Volt zijn de ideale vervangers voor conventionele halogeenlampen met een lage spanning (12V). Door de innovatieve LED technologie bereik je niet alleen een hoge energiebesparing, maar profiteer je ook van een aanzienlijk langere levensduur en een zeer hoge lichtkwaliteit. Let bij de overstap van halogeen naar LED op het kiezen van de juiste fitting. We raden aan om ook jouw bestaande transformator te vervangen. Het wattage van 12 Volt LED verlichting valt namelijk onder de vereiste minimale belasting van halogeentransformatoren.


Banner

Wat is belangrijk om te weten over 12 Volt LED verlichting?

 • 12 Volt LED spots en LED steeklampen vervangen laagvolt halogeenlampen en hebben allen een transformator nodig.
 • De meeste halogeen transformatoren zijn niet geschikt voor LED lampen door de te hoge minimale belasting.
 • Om 12 Volt LED verlichting te dimmen moet een transformator dimbaar zijn.
 • 12 volt LED verlichting is breed toepasbaar als accentverlichting of algemene verlichting (ook voor in caravans of campers).

 

Hoe werken 12 Volt LED spots en LED steeklampen?

12 Volt LED spots en LED steeklampen werken met behulp van een transformator, aangezien deze LED lampen niet direct kunnen worden aangesloten op het stroomnetwerk (230V). Deze transformator zet de 230V om naar 12V zodat de lampen goed werken. Het gebruik van een dergelijke transformator wordt later in deze blog verder uitgelegd. We willen je graag eerst kort informeren over waarop je moet letten als je overstapt van halogeen op LED. LED spots en LED steeklampen zijn immers de zuinige en efficiënte vervangers van conventionele laagvolt halogeenlampen, maar je moet wel op wat punten letten.

 

Wat moet ik weten bij het overstappen naar 12 Volt LED spots?

Je kunt een halogeenspot 1-op-1 vervangen met een LED spots. Hierdoor is het vervangen en installeren van LED spots erg eenvoudig. Let er wel op dat je de juiste fitting kiest! Weet je niet welke fitting jouw oude halogeenspot heeft? Kijk dan goed naar de afstand die tussen beide pinnen zit.

LED spots* Bij GU5.3 LED spots staan de pinnen 5.3 millimeter uit elkaar. De MR16 reflector heeft een diameter van 51 millimeter.
* Bij G53 LED spots staan de pinnen 53 millimeter uit elkaar. De AR111 reflector heeft een diameter van 111 millimeter.
* Bij GU4 LED spots staan de pinnen 4 millimeter uit elkaar. De MR11 reflector heeft een diameter van 35 millimeter.

 

LED spots

Wat moet ik weten bij het overstappen naar 12 Volt LED steeklampen?

Halogeen steeklampen kunnen qua fitting 1-op-1 vervangen worden door LED steeklampen, maar de afmetingen kunnen afwijken. Let hierop dan ook goed. Is de fitting van jouw oude halogeen steeklamp niet bekend, dan kun je dit bepalen aan de afstand tussen de twee pinnen. De pinnen van G4 LED steeklampen staan 4 millimeter uit elkaar, terwijl de pinnen van GY6.35 LED steeklampen 6.35 millimeter uit elkaar staan.

 

Zijn 12 Volt LED spots en LED steeklampen dimbaar?

12V GU5.3 LED spots, G53 LED spots en GU4 LED spots hebben allen dimbare varianten; hierop kun je in de webshop van Lampdirect filteren. Bij de 12V LED steeklampen zijn alleen voor de G4 LED lampen dimbare varianten beschikbaar, maar niet voor de GY6.35 LED lampen.

 GU4 LED

Alle GU4 LED Lampen


 • Hoge kleurweergave
 • Bespaar ruim 80%


G53 LED

Alle G53 LED Lampen


 • Perfecte kleurweergave
 • Ultrazuinig (80% besparing)


GU 5.3

Alle GU5.3 LED Lampen


 • Bespaar ruim 80%
 • Hoge lichtkwaliteit


G4 LED

Alle G4 LED Lampen


 • Compact formaat
 • Efficiënt & Energiezuinig

 


 

Wat moet ik weten over 12 Volt LED transformators?

Transformator

Alle 12 Volt halogeenlampen werken met een transformator. De transformator zet de spanning van 230 Volt vanuit het stopcontact om in de 12 Volt. Dit is nodig om de lamp te laten werken. Bij het omschakelen van halogeen naar LED heb je ook een transformator nodig. De minimale belasting van de transformator kan echter problemen opleveren. Een transformator heeft namelijk een minimale belasting nodig om goed te kunnen werken. Door het zeer lage energieverbruik en Wattage van de 12 Volt LED verlichting wordt deze minimale belasting over het algemeen niet gehaald. Dit betekent dat de LED spots niet werken zoals het hoort. Daarom raden we aan om je bestaande transformator te vervangen bij het overschakelen van halogeen naar energiezuinige LED verlichting. Deze nieuwe transformator moet voldoen aan de minimale belasting van het wattage van alle aangesloten LED's. Een geschikte transformator is bijvoorbeeld de Osram HTM Halotronic.

 

Goed om te weten!

Door gebruik te maken van een geschikte LED trafo zorg je voor een hoge lichtkwaliteit, zonder dat het licht gaat flikkeren. Daarnaast ben je ervan verzekerd dat de LED lampen vanwege een geschikte transformator hun maximale levensduur zullen halen.

 

Hebben dimbare LED spots en LED steeklampen een transformator nodig?

LED spots en LED steeklampen hebben een LED transformator nodig indien ze op 12 Volt werken, dit geldt dus ook voor de dimbare varianten. Houdt er wel rekening mee dat je voor dimbare LED spot of LED steeklamp een LED dimmer en een dimbare transformator gebruikt! Gebruik je deze accessoires niet, dan kunnen 12V LED lampen gaan flikkeren of werken ze zelfs helemaal niet. Voor alle LED spots met een spanning van 230 Volt is geen transformator nodig. Informatie over de spanning van een LED product kun je terugvinden in de specificaties op de productpagina's.

 

Tip van Lampdirect

 

Let erop dat er voldoende afstand is tussen de transformator en de andere componenten. Vanwege warmte-ontwikkeling mag de minimale afstand in de installatiehandleiding niet minder zijn dan aangegeven.

 


 


 

Waar kun je 12 Volt LED verlichting gebruiken?

LED lampen met 12 Volt worden gebruikt in verschillende toepassingen. Zo zijn LED spots populair als accentverlichting in woon- en slaapkamers. Ze kunnen ook worden gebruikt in hotels, restaurants, kunstgalerijen en musea. Een warm witte kleurtemperatuur (2700K - 3000K) is daarbij het meest geschikt om een uitnodigende en comfortabele sfeer te creëren. LED strips werken ook op 12 Volt en worden gebruikt voor indirecte verlichting. Ze zijn ruimtebesparend en kunnen daarom op moeilijk toegankelijke plaatsen worden geïnstalleerd. LED strips zijn verkrijgbaar in de gebruikelijke kleurtemperaturen, maar ook in opvallende kleuren zoals rood, groen en blauw. G4 LED spots met 12 Volt zijn kleine LED capsule lampen. Vanwege hun compacte formaat worden G4 LED's voornamelijk gebruikt als accentverlichting. Ze zijn vaak te vinden in kasten, meubels of in een afzuigkap. Ze kunnen ook worden gebruikt in badkamers en keukens.

 

Welke 12 Volt LED verlichting is geschikt voor campers, caravans en auto's?

couple in front of caravan at night

LED verlichting van 12 Volt wordt veel gebruikt in campers en caravans. Een bijzonder voordeel is de langere levensduur van de batterij. Zo kun je tijdens het kamperen langer met je eigen accu met de camper blijven staan. Dit is mogelijk omdat je met LED's tot wel 90% aan energiekosten kunt besparen. De 12 Volt LED's voor campers en caravans zijn van hoge kwaliteit en bovendien stabiel qua spanning. Dat komt omdat een opgeladen camperaccu tot wel 14 Volt spanning heeft. Als de LED's continue op deze hogere spanning draaien, kan dit een defecte lamp veroorzaken.

12 Volt lampen worden ook gebruikt in auto's. Overschakelen naar LED voor je auto is lastig, want LED retrofits hebben dezelfde fitting maar zijn op geen enkele andere manier gestandaardiseerd. Afmetingen en andere specificaties van de lamp kunnen daarom verschillen en zijn niet toegestaan op de weg.