2-pin of 4-pin spaarlamp vervangen (door LED)? Volg deze stappen …

Een spaarlamp met steekfitting is in vele vormen, maten en lampvoeten verkrijgbaar, waardoor het verwarrend kan zijn welke spaarlamp of LED lamp jouw oude spaarlamp één-op-één vervangt. In deze blog geven we jou een aantal handvaten, waarmee een spaarlamp vervangen door LED of een andere spaarlamp een stuk eenvoudig wordt.

Wat is een spaarlamp met steekfitting?

Een spaarlamp met steekfitting is snel te herkennen aan de pinnetjes die aan de onderkant van de lichtbron vast zitten. Dit kunnen 2 of 4 pinnen zijn, die met een bepaalde afmeting, parallel of diagonaal, uit elkaar staan. De plaats van de pinnetjes bepaalt met welke fitting je te maken hebt. Houdt er rekening mee dat spaarlampen met een steekfitting standaard zijn voorzien van een extern voorschakelapparaat. Dit betreft een conventioneel VSA (EM) voor 2-pins lampen en een elektronisch VSA (HF) voor 4-pins lampen. Spaarlampen stonden voor lange tijd bekend als de energiezuinige vervanger van gloei- en halogeenlampen. Tegenwoordig wordt dit zuinige karakter overstegen door duurzame LED lampen.

Een 4-pins of 2-pins spaarlamp vervangen door LED of een spaarlamp, hoe doe ik dit?

Zoals hierboven al is beschreven, is de plaats van de pinnetjes van groot belang om een juiste vervanger te vinden voor jouw oude spaarlamp. Daarbij is ook het wattage van groot belang. Hieronder leggen we uit hoe je dit het beste kunt bepalen.

1. Kies de juiste fitting!

Leveranciers van (LED) spaarlampen, oftewel (LED) PL lampen, hanteren geen uniforme benaming voor een bepaald type lamp. Daarbij kan een bepaald type lamp ook nog eens 2-pins en 4-pins varianten bevatten, waardoor je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder vind je een handig overzicht van de verschillende spaarlamp fittingen, de verkrijgbare spaarlampen en de directe LED vervangers bij Lampdirect (verdeeld in 2 tabellen). Op ieder type spaarlamp of LED PL lamp kun je klikken om direct alle varianten te zien en/of bestellen!

Tabel 1: 2-pins en 4-pins fittingen met zowel spaarlamp als LED PL lamp mogelijkheden.

  Philips Philips Osram Osram Noxion
Fitting Spaarlamp LED PL Lamp Spaarlamp LED PL Lamp LED PL Lamp
G24d-1 (2-pin) PL-C LED PL-C Dulux D LED Dulux D LED PL-C
G24d-2 (2-pin) PL-C LED PL-C Dulux D LED Dulux D LED PL-C
G24d-3 (2-pin) PL-C LED PL-C Dulux D LED Dulux D LED PL-C
G24q-1 (4-pin) PL-C LED PL-C Dulux D/E LED Dulux D/DE -
G24q-2 (4-pin) PL-C LED PL-C Dulux D/E LED Dulux D/DE LED PL-C
G24q-3 (4-pin) PL-C LED PL-C Dulux D/E LED Dulux D/DE LED PL-C
2G11 (4-pins) PL-L LED PL-L Dulux L LED Dulux L -
G23 (2-pins) PL-S LED PL-S Dulux S LED Dulux S LED PL-S
2G7 (4-pins) PL-S - Dulux S/E - LED PL-S

LED Downlights

PL-C LED Lampen

PL-L LED Lampen

PL-S LED Lampen


Tabel 2: 2-pins en 4-pins fittingen met spaarlamp mogelijkheden en enkele LED varianten.

  Philips Philips Osram Osram Sylvania
Fitting Spaarlamp LED PL Lamp Spaarlamp LED PL Lamp Spaarlamp
2GR10 (4-pin) - - Dulux F Dulux F -
GR8 (2-pin) PL-Q - Square Lumilux - -
GR10q (4-pin) PL-Q - Square Lumilux - Lynx-QE
GX24d-1 - - Dulux T/E Plus - -
GX24d-2 PL-T - Dulux T Plus - -
GX24d-3 PL-T - Dulux T Plus - -
GX24q-1 - - Dulux T/E Plus - -
GX24q-2 PL-T (Top) - Dulux T/E Plus Dulux T/E -
GX24q-3 PL-T (Top / Xtra) PL-T Dulux T/E Plus Dulux T/E -
GX24q-4 PL-T (Top / Xtra) - Dulux T/E Plus Dulux T/E -
GX24q-5 PL-T (Top / Xtra) - - - -

Waarom hebben sommige fittingen een toevoeging van -1, -2, -3, -4 en/of -5?

Dit heeft alles te maken met de positie van de uitstulpingen aan de zijkant van het oppervlak waaraan ook de pinnetjes van de fitting bevestigd zijn. Deze bobbels zorgen ervoor dat je de lamp stevig in een armatuur kunt vastdraaien of vastklikken. Maak je gebruik van een (LED) spaarlamp waarbij de uitstulpingen op een andere plek aanwezig zijn, dan is het niet mogelijk om de lamp te plaatsen.

Klik hier om alle G24d (2-pins) en G24q (4-pins) fittingen te bekijken!

G24d-1

G24d-2

G24d-3

G24q-1

G24q-2

G24q-3

Klik hier om alle GX24d (2-pins) fittingen te bekijken!

GX24d-1

GX24d-2

GX24d-3

Klik hier om alle GX24q (4-pins) fittingen te bekijken!

GX24q-2

GX24q-3

GX24q-4

GX24q-5


2. Kies het juiste wattage!

Bij spaarlampen geldt dat het wattage van de oude lamp gelijk dient te zijn aan het wattage van de vervangende spaarlamp. Dit komt doordat de afmetingen van de spaarlamp gerelateerd zijn aan het wattage, en daarmee bepalen of de lichtbron in het armatuur past. Wil je jouw spaarlamp vervangen door LED? Het kiezen van het juiste vervangende wattage is bij Lampdirect erg eenvoudig. Bij iedere LED spaarlamp wordt er immers in de producttitel en -specificaties weergegeven welk wattage van de conventionele spaarlamp er wordt vervangen.

Waar worden spaarlampen met een steekfitting gebruikt?

PL lampen worden als sinds de introductie van de spaarlamp toegepast in ruimtes waar het licht voor een lange periode achter elkaar brandt. Hierbij kun je denken aan kantoren, scholen, horecagelegenheden en publieke ruimtes. Niet zo vreemd, aangezien spaarlampen in tal van lichtkleuren beschikbaar zijn; van zeer warm wit (2700K) tot daglicht wit (6500K). Met de komst van LED spaarlampen is hier weinig aan veranderd, met als enige uitzondering dat LED ook verkrijgbaar is in een armatuur met ingebouwde LED module: LED downlights! Dit LED armatuur gaat nog langer mee als een LED PL lamp en biedt extra lichtmogelijkheden, zoals de optie tot dimmen en de keuze voor een afstembaar wit model (switcht tussen diverse lichtkleuren).