Hoe vervang ik TL-buizen?

Is je huidige TL buis stuk en wil je deze vervangen door een nieuwe? Dat gaat erg gemakkelijk! Wij leggen je in deze blog aan de hand van een instructievideo en 5 eenvoudige stappen uit hoe je simpel en snel je TL buis vervangt. Ook vertellen we graag wat de voordelen zijn van het overstappen op LED TL verlichting.

 

 

 


 

 


 

Je TL buis vervangen in 5 eenvoudige stappen

 

Stap 1: Kies je nieuwe TL buis

Jouw nieuwe TL verlichting kun je kiezen aan de hand van de huidige TL buis. Let hierbij op de lengte, kleurtemperatuur en het wattage. Wist je dat je ook kunt kiezen voor een LED TL buis? Hiermee bespaar je tot wel 70% aan energiekosten, vergeleken met conventionele TL verlichting. Ook is LED TL verlichting beter voor het milieu en gaat een LED TL buis veel langer mee, waardoor je ook bespaart op kosten voor onderhoud en vervanging. Ook de aanschafprijs van een LED TL buis heb je via Lampdirect vaak al binnen 2 jaar terugverdiend.

Stap 2: Schakel de stroom uit

Wanneer je de juiste TL buis in huis hebt, is het tijd voor de installatie ervan. Zorg er eerst voor dat de stroom is uitgeschakeld, voordat je een TL lamp gaat vervangen. Voor extra veiligheid kun je de schakelaar in de meterkast omzetten.

Stap 3: Verwijder je oude TL verlichting

Draai de TL buis die in je huidige armatuur zit een kwartslag. Op deze manier glijdt de lamp naar beneden en uit het armatuur. Verwijder de lamp voorzichtig uit het armatuur.

Stap 4: Plaats je nieuwe TL verlichting

Pak je nieuwe TL lamp en duw de lamp recht in de lampvoetjes van het armatuur. Draai de TL verlichting wederom een kwartslag tot je voelt dat de lamp goed op zijn plek zit. Door heel lichtjes aan de TL buis te trekken, kun je voelen of de lamp helemaal goed op zijn plaats zit.

Stap 5: Schakel de stroom in en test jouw nieuwe TL lamp!

Schakel de stroom weer in om te kijken of jouw nieuwe TL verlichting werkt. Normaliter hebben TL buizen even wat tijd nodig om aan te gaan. Mochten je nieuwe TL verlichting niet goed werken, dan kan dit aan een onderdeel in het armatuur liggen, bijvoorbeeld het voorschakelapparaat. Wist je trouwens dat een LED TL buis geen opstarttijd nodig heeft en meteen op volle sterkte schijnt? Hierdoor zul je dus geen hinder ondervinden aan je ogen of last krijgen van hoofdpijn/migraine.

 


 

Tips!

Als er een zoemend geluid van TL verlichting af komt, wil dat vaak zeggen dat het voorschakelapparaat vervangen moet worden. Zodra TL lampen beginnen te flikkeren, zijn ze aan vervanging toe. Als het al een lange tijd geleden is dat je TL verlichting is vervangen, dan is het raadzaam om ook de starter ook te vervangen. Hiermee voorkom je dat de nieuwe lampen al vroegtijdig schade oplopen.

 

LED TL verlichting van onze topmerken: