Hoe kies ik de juiste gradenbundel?

 


 

Wat is een gradenbundel?

Een gradenbundel wordt ook wel stralingshoek genoemd en geeft de hoek aan van de lichtbundel die uit een lichtbron komt. Deze bundel creëert een oppervlak waar het licht van een lichtbron daadwerkelijk naartoe schijnt. Een gradenbundel wordt gecreëerd door een reflector. Op onze website heb je de keuze uit diverse soorten lichtbronnen met reflector. De regel wat betreft gradenbundels is; hoe kleiner de stralingshoek in graden (D) hoe smaller de gradenbundel. Op onderstaande afbeelding is dit duidelijk te zien. Van links naar rechts zie je het licht uit een lamp met een smalle gradenbundel, tot het licht van verlichting met een zeer brede gradenbundel.

 

Gradenbundels LED Halogeenspots

 

Gradenbundel van diverse lichtbronnen

De stralingshoek van een lamp wordt uitgedrukt in graden en aangeduid met het teken: '°' of 'D'. De meest voorkomende gradenbundels zijn: 24°, 36° en 40° De juiste keuze wat betreft de stralingshoek is afhankelijk van het doel dat je met het licht voor ogen hebt. Wil je iets in de spotlights zetten? Of heb je meer baat bij algemene verlichting? Welke gradenbundel je het best kunt kiezen leggen we aan de hand van onderstaande vier opties graag aan je uit.

 


Smalle gradenbundel

Smalle gradenbundel (4° - 19°)

De smalle gradenbundel wordt vooral gebruikt om een bepaald object of product in de ‘spotlight’ te zetten. Hierbij kun je denken aan schilderijen, kunstwerken of groente/fruit in een supermarkt. Klik op onderstaande button om alle producten met een smalle gradenbundel (4 tot 19 graden) te zien.
Medium gradenbundel (24° - 40°)

De medium gradenbundel is de meest voorkomende gradenbundel. Deze wordt vooral toegepast als algemene verlichting in onder andere woningen, de retail, bouwmarkten, supermarkten, de horeca en hotels. Klik op onderstaande button om alle producten met een medium gradenbundel (24 tot 40 graden) te zien.

Brede gradenbundel

Brede gradenbundel (60° - 150°)

Deze gradenbundel geeft een (zeer) gespreid licht. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij recepties, kantoren en magazijnen. Door de brede spreiding van het licht kan direct een groot oppervlak worden verlicht, waardoor er minder inbouwspots nodig zijn. Klik op onderstaande button om alle producten met een brede gradenbundel (60 tot 150 graden) te zien.Zeer brede gradenbundel

Zeer brede gradenbundel (160° - 360°)

Deze gradenbundel geeft licht in een hoek tot wel 360 graden en is vooral geschikt voor het verlichten van grotere ruimtes, eventueel met hoge(re) plafonds. Qua type verlichting kun je hierbij onder meer denken aan LED TL buizen en LED High-bays. Klik op onderstaande button om alle producten met een brede gradenbundel (160 tot 360 graden) te zien.
 

Vooral bij onderstaande LED lampen is het kiezen van de juiste gradenbundel belangrijk: