Waarom zou je overstappen?


Wat je het eerst te binnen schiet is natuurlijk besparing. Overstappen naar LED verlichting levert namelijk geld op, omdat je energie bespaart. Daarnaast biedt LED verlichting nog vele andere voordelen. Zo is het beter voor het milieu omdat het te recyclen is en is het een veiligere vorm van verlichting. Om succesvol en probleemloos over te stappen naar LED verlichting, leggen we je stap voor stap uit hoe je dit het beste doet.


Welke fitting ga je vervangen?


De eerste stap is ongetwijfeld het kiezen van de juiste fitting. Het spreekt voor zich dat een andere fitting niet in je armatuur past, waardoor je geen verlichting hebt. De fitting is het onderste deel van een lamp, dat je in je armatuur plaatst. De meest voorkomende fitting is E27. Deze schroeffitting heeft een diameter van 27 mm. Maar er bestaan nog veel meer fittingen. Het is dus belangrijk dat je de juiste kiest.


Meest gebruikte fittingen:E27 LED Bulbs

GU10 LED Spots

E14 LED Bulbs


 Wil je verlichting dimmen?


Dimbare verlichting is geen onbetaalbare luxe. Het kunnen aanpassen van lichtintensiteit is juist erg functioneel. Zo kan je altijd het geschikte licht kiezen voor ieder moment van de dag. Denk hierbij aan fellere verlichting om mee op te staan en wakker te worden, maar ook aan zachte verlichting om 's avonds mee te ontspannen.


Daarnaast is het ook nog extra energiezuinig om verlichting te dimmen wanneer je felle verlichting niet nodig hebt. Dit komt omdat gedimde verlichting minder energie verbruikt dan verlichting op volle sterkte. Wanneer je de nieuwe LED lamp wilt dimmen, is het belangrijk om te checken of deze wel dimbaar is. Dit staat aangegeven in onze productspecificaties.


 Bepaal je gewenste lichtoutput


Meestal wordt er naar het wattage gekeken wanneer een nieuwe lamp wordt gekozen. Echter geeft het wattage bij LED verlichting slechts het energieverbruik weer, en zegt het niets over de hoeveelheid licht die uitgestoten wordt.


De term die lichtoutput wel aangeeft is Lumen. Ongeacht de richting, geeft Lumen aan hoeveel licht er uitgestoten wordt door een lichtbron. Deze term is cruciaal wanneer je kijkt naar de effectiviteit van een lamp. Hoeveel Lumen je nodig hebt verschilt per toepassing van de lamp. Wil je meer weten over de juiste hoeveelheid Lumen? Lees dan onze blog.Kies de gradenbundel


Bij sommige lichtbronnen is het kiezen van de juiste gradenbundel erg belangrijk. Denk hierbij aan spots, die een erg brede of juist erg smalle gradenbundel kunnen hebben. De gradenbundel van een lichtbron wordt aangegeven in graden (“º” of “D”) en wordt gemeten vanaf het punt waar de lichtbron het meeste licht produceert.


Bij een smalle gradenbundel wordt de hoeveelheid lumen op een klein oppervlakte verdeeld, waardoor de lichtintensiteit hoog licht. Smalle gradenbundels worden voornamelijk gebruikt als accentverlichitng. Wanneer een lamp met dezelfde hoeveelheid Lumen een brede gradenbundel heeft, wordt het licht over een groter oppervlakte verdeeld. Dit resulteert in een zachter licht dat meestal gebruikt wordt voor algemene verlichting.
Kies de kleurtemperatuur


De laatste belangrijke eigenschap van een lamp is de kleurtemperatuur. Kleurtemperatuur, de kleur die geproduceerd wordt door licht, wordt aangegeven met Kelvin (K). De kleurtemperatuur loopt van zeer warm wit licht tot koel blauw licht. Kleurtemperatuur staat vaak aangegeven op de verpakking of op een product zelf.


Meest gebruikte kleuren zijn:


  • Extra warm wit ~ 2700 ° K
  • Warm wit ~ 3000-4000 ° K
  • Koel wit ~ 5000 ° K
  • Daglicht > 6500 ° K

Hopelijk kan je nu probleemloos overstappen naar energiezuinige LED verlichting. Mocht je nog vragen hebben staan onze lichtspecialisten voor je klaar.