De gloeilamp zou wel eens aan een tweede leven kunnen beginnen, dankzij MIT onderzoekers. Uit onderzoeken komt namelijk naar voren dat een verbetering in de technologie van de gloeilamp, hogere efficiëntie dan LED verlichting kan hebben.

 

‘De terugkeer van de gloeilamp’ klinkt als de titel van een nieuwe actiefilm. Echter, hetgeen wat er uit het MIT onderzoek geconcludeerd kan worden, heeft de potentie om de lichtindustrie sterk te beïnvloeden.

 

Milieuoverwegingen hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat wij minder belastende verlichtingsoplossingen adopteerden en langzaam afstapten van die oude gloeilampen. De EU heeft zelfs restricties opgelegd aan de verkoop van traditionele lichtbronnen, resulterend in een radicale beweging om onze lampen te vervangen door energiezuinigere alternatieven.

 

Zeker sinds de prijzen van LED producten sterk zijn verminderd, terwijl de technologie juist snel vooruit gaat, is de vervanging van de traditionele gloeilampen in een versneld proces geraakt.

 

Echter, de onderzoekers van het MIT experimenteerden met een alternatief voor LED, dat wordt gezien als de enige valide en betrouwbare lichtoplossing van dit moment.

 

Deze oplossing, een vernieuwde versie van de oude gloeilamp, heeft een fotonisch nanokristallen omhulsel, waarmee verloren warmte wordt teruggekaatst en wederom als zichtbaar licht kan worden waargenomen. Een grote verbetering ten opzichte van het vorige model, dat slechts 5% van de benodigde energie omzette in licht.

 

Dankzij deze ontdekking, kwamen de wetenschappers, door middel van prototype-tests, erachter dat de efficiëntie van deze lampen 2% tot 6% hoger is. Theoretisch gezien kan de nieuwe technologie een lichtefficiëntie behalen van maar liefst 40%, bijna drie keer hoger dan LED verlichting.

 

Andere voordelen van de vernieuwde gloeilamp zijn vanzelfsprekend de bijgaande energiebesparingen en lagere energiekosten. Daarnaast zullen in tegenstelling tot LED, veel gehoorde klachten over de lagere kleurkwaliteit en kleurtemperatuur achterwege blijven.

 

Gloeilampen zijn namelijk bekend voor een perfect en uniek warm licht, dat niet te vergelijken is met de, tevens zeer sfeervolle, kleurtemperatuur van LED verlichting van 2700K.

 

Prof. Gang Chen, Hoofd Mechanical Engineering van MIT voegt tot slot toe: “De potentie die deze lichttechnologie ons kan bieden is op zijn zachtst gezegd opwindend.” (bron: The Telegraph).