Dag Halogeen


halogen bulbs

 

“Je was het licht in de duisternis, maar de tijd is gekomen om je vaarwel te zeggen “

 



Zaterdag 1 september 2018 gaat de uitfasering van halogeenlampen van kracht, volgens fase 6 van de geconsolideerde Verordening (EG nr. 244/2009). Vanaf deze datum voldoen niet-directionele* netspanning* halogeenlampen (lager dan de energie efficiëntieklasse B) niet langer aan de eisen van de Europese Unie. Na deze datum, na het bijna 60 jaar verlichten van onze huizen, zullen halogeenlampen verboden worden.

 

Is het mogelijk om halogeenlampen te kopen na 1 september?

 

Ja, na deze datum is het nog steeds mogelijk om halogeenlampen te kopen en te gebruiken. Leveranciers en winkels mogen de bestaande voorraad halogeenlampen nog steeds verkopen na 1 september. Na deze datum mogen er echter geen halogeenlampen meer worden geproduceerd of ingevoerd worden in de EU.



Waarom mogen de halogeenlampen niet meer verkocht worden?

halogen bulb

De geleidelijke uitfasering van halogeenlampen vindt plaats in het kader van de EU eisen omtrent het ecologisch ontwerp die tot doel hebben het aantal inefficiënte lichtbronnen op de markt te regelen. Deze stap is bedoeld om zowel bedrijven als consumenten te stimuleren energie efficiënte LED verlichting te kiezen om zo te helpen meedragen aan het verbeteren van ons milieu. Naar schatting zal de uitfasering van halogeenlampen zorgen voor een mindering van koolstofemissie van 15 miljoen ton per jaar. Dit is gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Portugal.



Zal het overstappen op LED lampen de energiekosten verlagen?

 

Ja, LED lampen hebben een hogere prijs dan halogeen maar het belangrijkste voordeel is dat LED lampen veel energie-efficiënter zijn dan halogeen lampen. LED lampen gebruiken tot 90% minder elektriciteit in vergelijking met halogeen. Een nadeel van halogeen is de warmte afgifte. Dit heeft als negatieve effect dat omgevingen zoals bijvoorbeeld scholen of kantoren worden verwarmt. LED verlichting geeft geen warmte af en dienen dus puur waar ze voor bedoeld zijn: licht geven. Het voordeel van LED is ook dat ze tot wel 15-20 jaar langer meegaan dan halogeen lampen. Uiteindelijk bespaar je dus geld op je energierekening, verlaag je het energieverbruik en verbruiks- en onderhoudskosten door over te stappen op LED.



Hoe weet ik welke LED lamp ik moet kopen?

 

We hebben geprobeerd het zo makkelijk mogelijk te maken om de juiste LED lamp te vinden. Ga naar LED lampen en gebruik de filter aan de linkerkant om de juiste keus te maken. Mocht je er niet uitkomen dan staat onze klantenservice ten alle tijden klaar om je verder te helpen met je keuze.



Symbol Eco

De generatie die opgroeide met halogeenlampen leerde dat watt gelijk is aan de hoeveelheid licht. Hoe hoger het wattage, hoe meer licht. Maar dit is niet langer waar. Omdat LED minder energie verbruikt maar dezelfde hoeveelheid lichtopbrengst heeft kiezen we een LED lamp op basis van lichtopbrengst, welke wordt gemeten in lumen. In de blog: “Wat is lumen?” vind je alle informatie die je nodig hebt en hoeveel lumen je nodig hebt om de LED vervanger te kiezen.



Welke halogeenlampen zijn nog steeds beschikbaar?

 

Er zijn enkele uitzonderingen op deze regelgeving: halogeen R7S lineaire lampen, G9 en G4 halogeencapsules. Deze lampen voldoen aan fase 5 van de eco design en zijn daarom nog steeds beschikbaar op de Europese markt.




R7s halogeen

G9 Halogeen

G4 Halogeen



*netspanning - De netspanning zoals hij bij ons uit de muur komt: 230V.

*niet directionele lampen - straalt het licht in alle richtingen uit. Het tegenovergestelde van directe lampen waarbij het licht wordt uitgestraald in een bepaalde hoek.