LampDirect belicht de Dutch Design Week 2015 met zijn innovatieve projecten


Op 21 oktober 2015 arriveerden Michael J. Fox en Doc. Brown in de toekomst. Of beter gezegd.. hoe Robert Lee Zemeckis, de regisseur van de film Back to the future, zich de toekomst voorstelde! Tegenwoordig zijn we immers nog altijd ver verwijderd van  wat de sci-fi klassieker in de jaren ’80 voorspelde.


Maar hoe dicht komen we in de buurt als we ons leven over 20 jaar inbeelden? Het is onze beurt om te ontwerpen wat er komen gaat!


Door het aankondigen van het ‘What if’-concept, heeft de Dutch Design Week 2015 een futuristische sfeer gecreëerd voor het negen dagen durende event,  van 17 tot 25 oktober.  Meer dan 2500 designers zullen hun ideeën verspreiden over ‘hoe alles beter, mooier en efficiënter gedaan kan worden’… Kortom, een reis door de toekomst!

 

Verlichting is altijd één van de belangrijkste muzen in de gedachten van designers geweest en is dat nog altijd. Dit is de reden dat LampDirect de kans absoluut niet wil laten liggen om toegang te krijgen tot het grootste design event in Noord-Europa.


Tussen de meest verbazingwekkende projecten, gerealiseerd door designers over de hele wereld, zorgen de verlichtende ideeën voor een onmiskenbare bijdrage aan de innovatieve ambiance van het evenement.


In het Klokgebouw, een voormalig Philips gebouw dat is aangepast voor het event, vormt de Kuub een vermakelijke creatie, waarin licht wordt omarmt door middel van een speels concept waarbij licht kan worden ingeschakeld door het verplaatsen van een kubus. Door de draadloze verbinding kan de schakelaar op een speelse manier worden bedient. Het kantelen van de kubus schakelt de lamp aan of uit. Dimmen van de lamp kan door het draaien van de Kuub! (Meer informatie over KUUB vindt u op www.kuub.us). U kunt elk soort lamp gebruiken, zolang deze beschikt over een wifi-verbinding. Het meest geschikt is echter een kosteneffectieve en innovatieve LED-lamp!

 

Terwijl de Kuub ons meeneemt naar een op technologie gebaseerde toekomst, voorzien Sam van Gurp en Esther Jongsma, eigenaarsvan de studio VANTOT, ons van een iets minder hi-tech idee. Het project Limpid Lights brengt een creatieve manier van het manipuleren van belichting door het bewegen van de lamp. Het frisse en helder licht van LED-verlichting wordt handmatig gemaskeerd door verschillende vormen van bruin getint, handgeblazen glas. Op deze manier wordt het licht spelenderwijs afgesteld, om zo het perfecte moment te creëren! (Voor meer informatie over VANTOT bezoekt u www.vantot.com).


Tot nu toe hebben we alleen verlichtingsprojecten gezien waar functionaliteit de kern van het idee vormt, met licht als hulpmiddel om deze innovaties vorm te geven. Maar dit is slecht het begin van onze reis…


Op de derde verdieping van Piet Hein Eek, een belangrijke meubelontwerpbureau, wordt het pas echt duidelijk hoe licht de muze tot kunst kan zijn. In deze ruimte toont de Japanse fotograaf Tokihiro Sato zijn illustraties, gekenmerkt door ongebruikelijke lichtexpressies. Bij het bewonderen van deze kunstwerken, denkt iedereen dat photoshop aan de basis staat  bij het nemen van zijn foto’s. U zult verbaast zijn wanneer u ontdekt dat hij geen enkele geavanceerd programma gebruikt om deze prachtige effecten te creëren.

 

Santo gebruikt een grootformaat camera bij het maken van zijn exposities, die per stuk  één tot drie uren in beslag nemen, terwijl hij zelf door de ruimte beweegt, om op deze manier bepaalde lichtpunten of verlichtingslijnen te creëren, met behulp van spiegels. Hij neemt ons niet per se mee in de toekomst, maar zeker naar een andere dimensie!


Bij de vorige  innovaties en opmerkelijke concepten was licht onze ‘tijdmachine’, maar bij het volgende project stopt licht ons allen en bevriest het de tijd…


Trajectories is een initiatief van Truly Truly, een nieuw gezicht bij de Dutch Design Week in het Temporary Art Centre. Een studio die pas één jaar bestaat, maar met de ambities om het kernconcept van de DDW  te verwezelijken. Het 6-maanden-project bestaat uit verlichting, hangend tussen witte gazen, die het idee geven dat er verschillende groepen zijn. Elke groep lijkt een unieke weg te volgen naar de toekomst.

 

De lichten verdelen het enorme exhibitiegebied zonder structuren, om de kijkers het pad te laten ervaren, in een plezierige en verlichtende sfeer. Daarnaast zullen de LED-buizen die zijn gebruikt voor dit project, de traditionele verlichting van het T.A.C. gaan vervangen. Dit zal de gallerij voorzien van een milieuvriendelijkere en energie efficiëntere verlichting. Een futuristisch project met als doel om het heden te verbeteren. (Meer informatie over Truly Truly vindt u op www.studiotruly.com).

 

Nu is het tijd om terug te keren naar onze huidige tijd… maar houdt in uw achterhoofd dat de toekomst aanstaande is!

 

En ‘What if…’ , wat als u ook graag deelneemt aan deze ontwikkelingen en uw oude lampen wilt vernieuwen door een nieuwer, innovatiever verlichtingssysteem? Klik hier om onze website te bezoeken, voor de hoogste kwaliteit, laagste prijzen en beste lichtoplossingen!

 

What if…..