• Gratis verzending vanaf €100 excl. btw€121 incl. btw
  • Tot 5 jaar all-in garantie
  • Zakelijk? Ontvang een offerte op maat
  • Duurzame LED oplossingen

Jouw aanvraag is succesvol verzonden!

Ons verkoopteam zal binnenkort contact met je opnemen. We verzamelen gezamenlijk jouw gegevens en bespreken jouw persoonlijke voordelen. Bedankt voor je vertrouwen!

Het spijt ons

Helaas kun je alleen een offerte aanvragen als je een installateur of een bedrijf bent. Je kunt altijd gebruik maken van de speciale staffelkortingen voor onze producten.

Hoe beïnvloedt LED verlichting ons lichaam?

Hoe beïnvloedt LED verlichting ons lichaam?

Afgelopen tijd is er veel gepubliceerd over het effect van licht op onze fysieke gezondheid. Zowel positieve als negatieve resultaten kwamen naar voren. Het vinden van de juiste informatiebronnen kan moeilijk zijn. Daarom hebben we deze blog geschreven over de effecten van licht op onze gezondheid.

 

De variabelen

Laten we bij het begin beginnen. Hoe kan licht in het algemeen ons eigenlijk beïnvloeden? Er zijn drie belangrijke eigenschappen van licht die effect kunnen hebben:

  • Lichtintensiteit
  • Flikkering in licht
  • Lichtkleur

 

De mogelijke problemen

Hoe kan lichtintensiteit ons beïnvloeden?

Het is een onvoldrongen feit dat lichtintensiteit ons lichaam kan beïnvloeden. In de basis kan dit op twee manieren:

  • Hoge lichtintensiteit op korte afstand kan verbranding veroorzaken, bijvoorbeeld op ogen en zelfs op huid. Dit wordt veroorzaakt door de warmte die lichtbronnen uitstralen naast het produceren van licht.
  • Hoge lichtintensiteit kan kortdurende zichtproblemen opleveren. Wanneer je in de zon kijkt en vervolgens weg kijkt, kan dit een vlek in je zicht opleveren. Ook andere lichtbronnen met hoge intensiteit kunnen dit effect hebben. Op lange termijn is dit niet schadelijk, het is een natuurlijke reactie van onze ogen. Maar op korte termijn kan het wel secundaire problemen opleveren, denk aan een auto-ongeluk door kort zichtverlies van deze aard.

 

Hoe kan flikkering in licht ons beïnvloeden?

Bijna iedere lichtbron heeft een vorm van flikkering. Het effect van deze flikkering hang af van de frequentie van de flikkering zelf. Onderzoeken tonen aan dat lichtflikkering van 3 tot 70 Hz epileptische aanvallen kan veroorzaken. Hz staat hier voor rps, revolutions per second. Maar het is ook mogelijk om hoofdpijn, zichtbelemering en andere soortgelijken klachten te krijgen wanneer we veel blootgesteld worden aan licht met flikkeringen van 160 tot 170 Hz. Belangrijk om hier bij te noemen is dat de effecten per persoon verschillen. We reageen allemaal anders op het licht waar we ons aan blootstellen.

 

Hoe kan lichtkleur ons beïnvloeden?

Licht heeft een breed spectrum aan verschillende kleuren of tinten. Het is ondertussen voor iedereen bekend dat de kleur van licht invloed heeft op onze stemming. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de mate waarin we beïnvloed worden, maar sommige onderzoeken zijn al afgerond. Deze zijn echter tegenstrijdig. Zo tonen bepaalde onderzoeken een verband tussen bepaalde lichtbronnen en ziekten als kanker, terwijl andere onderzoeken aantonen dat het juiste licht een helend effect kan hebben.

 

Wat we zeker weten is dat de warmte van een kleur invloed heeft op onze hersenen door de overeenkomsten die het heeft met zonlicht. Ons lichaam is ingesteld op zonlicht, omdat het duizenden jaren geen andere lichtbron had. Dit betekent dat ons lichaam een bepaald proces ondergaat wanneer de lichtkleur om ons heen koel of juist heel warm is. Zo worden we activiever in een koele kleur en slaperig in een warme kleur. Dat we zelf dit soort licht kunnen creëren, en dus niet meer afhankelijk zijn van zonlicht, kan ons biologische ritme verstoren. We hoeven bijvoorbeeld niet meer te gaan slapen wanneer het donker wordt, of pas op te staan wanneer de zon op komt.

Oplossingen

Tot nu toe hebben we alleen mogelijk problemen van verlichting in de algemene vorm besproken. LED verlichting heeft al aanpassingen om problemen te voorkomen.

 

Lichtintensiteit

Hoge intensiteit van licht zorgt er voor dat de lamp warm wordt. Daardoor kunnen brandwonden ontstaan. Omdat LED verlichting bijna alle energie omzet in licht, en niet in warmte, is kans op brandwonden minimaal.
Het verblindende effecht van licht met hoge intensiteit, is bij LED verlichting ook mogelijk. LED verlichting kan namelijk evenveel licht uitstralen als conventionele verlichting. Daarom moeten we voorzichtig zijn met direct in verlichting kijken.

 

Flikkering in LED verlichting

Hoogwaardige LED verlichting heeft geen flikkering in het uitgestoten licht. In tegenstelling tot conventionele verlichting, veroorzaakt LED verlichting hier dus geen problemen. LED lampen kunnen echter wel flikkeren, in twee situaties:

  • Wanneer LED verlichting gedimd wordt met een verkeerde dimmer, kunnen flikkeringen ontstaan. Deze hebben dan hetzelfde eerder genoemde effect.
  • De flikkering in LED verlichting is boven 200 Hz, en is daardoor zo snel dat onze ogen of brein het kunnen interpreteren. Het heeft dus geen invloed.

 

Lichtkleur

De lichtkleur kan in ons dagelijks leven het grootste effect hebben. Zoals eerder besproken, kan ons eigen dag- en nachtritme in de war raken door kunstmatig licht. Denk aan het gebruik van koel wit licht wanneer iemand tot laat overwerkt. We houden ons lichaam voor de gek. Buiten is het al donker, een teken voor ons lichaam om rust te zoeken. Maar we houden het kunstmatig wakker om nog door te kunnen werken. Wat precieze effecten hiervan zullen zijn op lange termijn is nog niet duidelijk, maar op korte termijn kan het hoofdpijn, migraine en slaaptekort veroorzaken. Deze effecten ontstaan niet alleen bij gebruik van LED verlichting, maar bij alle vormen van verlichting. Wel komen er steeds meer LED lampen op de markt die zich aanpassen aan momenten van de dag. Denk hierbij aan LED verlichting die bij dimmen ook een warmere kleur uitstraalt.

Conclusie

Hoogwaardige LED verlichting lost een aantal problemen op die we zagen bij gebruik van contentionele verlichting. Mogelijke problemen die nog niet opelost zijn, zijn het verblindende effect van verlichting en de mogelijk verstoring van ons bioritme door gebruik van kunstmatige lichtbronnen.Bekijk hier onze beste LED producten:LED Downlights

LED Downlights


LED Paneel

LED Panelen


LED Spots

LED Spots