‘One small step for man, one giant leap for mankind’. NASA astronauten zijn in staat om planten te verbouwen dankzij LED verlichting.

 

Toen we Matt Damon aardappels zagen eten op Mars, dachten velen: ‘deze science fiction is onrealistisch’.

 

Nou… Niet echt!

 

Ondanks de film ‘The Martian’ zich afspeelt in 2035 (en wie weet wat we nog kunnen bereiken in 20 jaar), zijn wij nu al in staat planten buiten onze planeet te kweken.

 

LED verlichting heeft een fundamentele rol gespeeld om dit resultaat te bewerkstelligen.

 

Door het toepassen van LED technologie heeft NASA namelijk het International Space Station kunnen voorzien van geavanceerde verlichting om planten te telen.

 

Januari jl. maakte de astronaut Scott Kelly via Twitter bekend dat een prachtige Zinnia bloem bloeide in het heelal.

 

Echter, dit was niet de eerste poging om nieuw leven buiten aarde te scheppen.

 

Afgelopen augustus aten astronauten uit het International Space Station voor het eerst ruimte-gekweekte groenten in de ruimte, dankzij het ‘Veggie’ project.

 

Astronauten plakten zaadjes op de bodem van de ‘Veggie’, een plant-container. Via deze weg was het mogelijk richting te geven aan de groei van de plant. De planten zouden anders in alle mogelijke richtingen zijn gegroeid door een gebrek aan zwaartekracht.

 

Boven de container scheen permanent een LED lamp, om de groente de energie te geven die ze nodig hadden.

 

Om het groeiproces van planten te stimuleren, heeft men met LED technologie het lichtspectrum afgestemd op rode en blauwe golflengten. Deze proces is enkel en alleen mogelijk met LED techniek.

 

Ook al hebben we in het ISS planten en groenten gekweekt en niet op Mars, volgens de film hebben we nog 20 jaar de tijd.